"Kraljica smeća" među 11 optuženih za ilegalno odlaganje desetina hiljada tona otpada

Tanjug
"Kraljica smeća" među 11 optuženih za ilegalno odlaganje desetina hiljada tona otpada

STOKHOLM  - Švedski sud optužio je danas 11 osoba iz kompanija Bele  Nilson  NMT "Think Pink" zbog ilegalnog odlaganja desetina hiljada tona otpada, što se smatra potencijalno najvećim kriminalnim djelom u oblasti ekologije u Švedskoj za posljednjih 50 godina.

NMT "Think Pink" - ranije poznata kompanija za upravljanje otpadom prepoznatljiva po svom zaštitnom znaku - ružičastim kesama za otpatke - optužena je za ilegalno zakopavanje i odlaganje desetina hiljada tona otpada na 21 lokaciju u 15 opština širom Švedske, objavio je Gardijan.

Istraga je utvrdila štetne nivoe arsena, dioksina, olova, cinka, bakra i naftnih derivata, a prije tri godine dijelovi Stokholma bili su obavijeni dimom izazvanim požarom na napuštenoj deponiji koju je vodila kompanija.

U središtu slučaja su uspješna preduzetnica Bela Nilson, koja je sebe ranije nazivala "kraljicom smeća" i promijenila ime u Fariba Vankor, i njen bivši suprug Tomas Nilson.

Svi optuženi negiraju da su počinili krivična djela.

Oni su optuženi za skladištenje otpada bez adekvatnih zaštitnih mjera čime su ugrozili zdravlje ljudi, životinja i biljaka.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko nedjelja i obuhvatiće oko 150 svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana