Kralj Čarls za svoj 75. rođendan pokrenuo projekat smanjenja gladi

Tanjug
Foto: Tanjug

LONDON - Britanski kralj Čarls je danas proslavio svoj 75. rođendan i iskoristio priliku da pokrene novi projekat koji ima za cilj da smanji glad, ali i milione tona hrane koja se baca.

Kralj, koji je proveo više od pet decenija kao javni zagovornik ekoloških pitanja i pristalica održivog razvoja, je zvanično pokrenuo „Projekat hrane krunisanja“, kako bi pokušao da spriječi ljude da gladuju, javlja Rojters.

- Nedostatak hrane je stvaran i hitan problem, kao i problem odbačene hrane - i ako bi postojao način da se premosti jaz između njih, onda bismo riješili dva problema jednim udarcem - napisao je Čarls u članku za „Big Išju“, časopis koji često prodaju beskućnici.

Prema podacima projekta, četrnaest miliona ljudi u Velikoj Britaniji se suočava sa nedostatkom hrane.

- Previše porodica i pojedinaca nema dovoljno zdravih obroka zbog troškova života koji su izazvali teškoće za mnoge. Da bih obilježio svoj 75. rođendan u ovoj godini krunisanja, ne mogu da tražim veći poklon od toga da Projekat hrane krunisanja stvori trajno naslijeđe da pomogne drugima - i da pomogne planeti - napisao je on.

Sa svojom suprugom, Kraljicom Kamilom, Čarls je posjetio centar za distribuciju viška hrane u centralnoj Engleskoj gdje su mu osoblje i volonteri otpjevali rođendansku pjesmu.

Održani su i tradicionalni pozdravi puškom u Londonu i širom zemlje, dok su britanski premijer Riši Sunak i Čarlsov najstariji sin i nasljednik princ Vilijam rođendan kralju čestitali putem društvenih mreža.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana