Korvez: Pariz izgubio suverenost, sprovodi politiku Izraela i Vašingtona

Srna
Foto: Skrinšot

PARIZ - Francuska je izgubila suverenost i situacija je užasna, pošto ne postoji normalna diplomatija u zemlji, izjavio je “Sputnjiku” Alan Korvez, konsultant u francuskim ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova za međunarodnu strategiju i odnose.

On je komentarisao situaciju u kojoj Pariz pomaže Izraelu u borbi protiv Irana, ali u isto vrijeme podržava i Liban.

“Mi smo izgubili našu suverenost. Mi ne odlučujemo. Odluke se ne donose u Parizu, već su elaborirane u Briselu, koji je most ka Vašingtonu. Usvojili smo u potpunosti strateško razmišljanje SAD”, rekao je Korvez, koji je penzionisani pukovnik francuske vojske.

Prema njegovim riječima, Francuska ne sprovodi suverenu politiku, već se usredsređuje na podržavanje politike SAD i Izraela.

Korvez je ocijenio da je politika Francuske u potpunosti usklađena sa politikom SAD.

“Moramo da vratimo naš suverenitet odlučivanja. To je sramota. Svaki put kada /predsjednik Francuske Emanuel/ Makron ide u Bejrut, u Liban, on je izaslanik Vašingtona. On nije zvanično izaslanik, ali libanske političke stranke znaju da dolazi da podrži politiku Izraela i Vašingtona”, dodao je Korvez.

Iz Francuskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je ranije da Pariz osuđuje raketni napad Irana na Izrael i da Francuska koristi svoja vojna sredstva na Bliskom istoku kako bi se suprotstavila “iranskoj prijetnji”. U isto vrijeme, Makron je izrazio želju da se obnove suverenost i teritorijalni integritet Libana, u strogom poštovanju Rezolucije 1701 Savjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana