Konsultacije Rusije i UN o dogovoru o žitu 13. marta u Ženevi

GS/Agencije
Konsultacije Rusije i UN o dogovoru o žitu 13. marta u Ženevi

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 379. dan. Rusija je u četvrtak izvela masovne napade na ukrajinsku infrastrukturu kao odmazdu za prošlonedeljni napad na rusku Brjansku oblast koja se graniči sa Ukrajinom. Najnovija runda konsultacija o sporazumu o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more biće održana između predstavnika Rusije i UN 13. marta u Ženevi.

Lavrov: Odgovor Moskve u slučaju blokiranja istrage o eksplozijama

Rusija će razmisliti o odgovoru Zapadu na direktno zadiranje u njenu teritoriju ukoliko se blokira istraga o eksplozijama na gasovodima "Sjevernog toka", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je za ruski "Prvi kanal" rekao da ovaj "užasan teroristički napad" neće ostati neistražen.

"Ukoliko se blokira objektivna, nepristrasna i transparentna istraga, razmislićemo o tome kako da odgovorimo Zapadu na ovaj direktan napad na naše vlasništvo", upozorio je Lavrov.

Peskov: Primjeri trezvenog pristupa prisutni u Ukrajini

U Ukrajini i dalje postoje primjeri trezvenog pristupa odnosima sa Rusijom u budućnosti, uprkos tokovima mržnje, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Uprkos svim propagandnim tokovima ispunjenih mržnjom prema Rusiji, u Ukrajini još postoje i neizbježne su naznake trezvenog razmišljanja i pristupa budućnosti naših bilateralnih odnosa", rekao je Peskov novinarima.

Sekretar ukrajinskog Savjeta za državnu bezbjednost i odbranu Oleksij Danilov izjavio je juče da postoji sve veći broj Ukrajinaca koji zagovaraju mirovne pregovore sa Rusijom. On je, međutim, to nazvao "opasnim trendom".

Konsultacije Rusije i UN o dogovoru o žitu 13. marta u Ženevi

Najnovija runda konsultacija o sporazumu o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more biće održana između predstavnika Rusije i UN 13. marta u Ženevi, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U narednoj rundi konsultacija učestvovaće ruska međuagencijska delegacija, zajedno sa visokim predstavnicima UN, uključujući generalnog sekretara Antonija Gutereša i podsekretara za humanitarna pitanja Martina Grifitsa, prenio je TASS.

U Istanbulu je 22. jula 2022. godine potpisan set dokumenata o isporuci hrane i đubriva na međunarodno tržište, a jedan od njih podrazumijevao je mehanizam za izvoz žitarica iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine. Drugi dio ovih sporazuma odnosi se na pristup svjetskim tržištima za ruske prehrambene proizvode. Ruske vlasti su više puta ukazivale na činjenicu da se drugi dio zapravo ne sprovodi. Ugovor o žitu je u novembru produžen za još 120 dana i ističe 18. marta.

Papa spreman da razgovara sa Putinom

Papa Franjo je u danas objavljenim dijelovima intervjua za švajcarsku televiziju RSI, koja emituje program na italijanskom jeziku rekao da rat u Ukrajini “podstiču imperijalni interesi, ne samo interesi ruske imperije, već i drugih imperija.” Papa je izrazio spremnost da razgovara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da bi pozvao na mir, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana