Kongres usvojio zakonski prijedlog da spriječi zatvaranje vlade SAD

Tanjug
Kongres usvojio zakonski prijedlog da spriječi zatvaranje vlade SAD

VAŠINGTON- Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski prijedlog za privremeno finansiranje vlade da bi se spriječilo njeno delimično zatvaranje u petak u ponoć, javlja "Glas Amerike".

Prijedlog je imao široku dvostranačku podršku - 336 je glasalo za (209 demokrata i 127 republikanaca), a 95 protiv (93 republikanca i dvoje demokrata).

Slijedi rasprava u Senatu, gdje su mjeru podržali i demokratski i republikanski lideri, a zakon mora da bude usvojen u oba doma Kongresa pre nego što ga predsjednik Džozef Bajden potpiše.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer poručio je u saopštenju da je zadovoljan što je zakonski prijedlog usvojen "uz snažnu dvostranačku podršku" i dodao da će sa svojim republikanskim kolegom Mičom Mekonelom raditi na tome da se mjera odobri u gornjem domu Kongresa "što je pre moguće".

Posljednji put kada je Kongres pokušao da izglasa finansiranje vlade i spriječi njeno zatvaranje, to je koštalo predsednika Predstavničkog doma Kevina Mekartija posla.

Novi republikanski predsjednik Predstavničkog doma, Majk Džonson, se suočavao sa istim političkim problemom koji je doveo do svrgavanja Mekartija, pa je zakonski prijedlog za dalje finansiranje vlade usvojio uz pomoć demokrata.

Džonson je to nazvao "neophodnim prijedlogom zakona" za koji se nada da će republikance u Predstavničkom domu staviti "u najbolju poziciju da se bore" za svoje konzervativne prioritete u novoj godini.

Džonson je predložio jedinstveni - kritičari kažu bizaran - proces iz dva dela koji privremeno finansira neke vladine službe do 19. januara, a druge do 2. februara.

Kako navodi "Glas Amerike", to je kontinuirana rezolucija, koja dolazi bez ikakvih dubokih rezova.

Takođe, ne obuhvata zahtjev predsjednika Džozefa Bajdena za skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael, bezbjednost granica i druge dodatne fondove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana