Kongres SAD i dalje bez odluke o hitnoj pomoći za Izrael i Ukrajinu

Tanjug
Foto: Arhiva

VAŠINGTON – Kongres SAD završio je danas rad bez donošenja odluke o hitnoj pomoći za Izrael i Ukrajinu, pošto su se poslanici raspravljali o imigracionoj politici i suočili se sa otporom republikanaca u nastavku pomoći Kijevu u ratu protiv Rusije.

Senat je prekinuo zasjedanje nakon što je usvojio zakon o obustavi potrošnje bez uključivanja odredbe o pomoći Ukrajini i Izraelu, što su pojedini članovi očekivali,  prenosi Rojters.
    
Predsednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa da odobri novac prošlog mjeseca. Njegovo izostavljanje u zakonu o potrošnji izazvalo je zabrinutost da sredstva za Kijev možda nikada neće biti dodeljena, posebno nakon što je Predstavnički dom predvođen republikancima usvojio zakon ovog mjeseca koji uključuje pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini. 
    
Lideri demokrata u Senatu odbili su taj prijedlog zakona.
    
Jedan dio republikanaca protivi se slanju dodatne pomoći Kijevu u borbi protiv ruske invazije koja traje skoro 21 mjesec, smatrajući da bi novac američkih poreskih obveznika trebalo da se troši kod kuće. 
    
Međutim, većina republikanaca i demokrata u Kongresu i dalje podržava isporuku pomoći vladi predsjednika Volodimira Zelenskog.
    
Anketa Rojtersa ove nedelje pokazala je da 41 odsto Amerikanaca podržava slanje oružja u Ukrajinu, u poređenju sa 32 odsto koji su bili protiv, a ostali su neopredeljeni. Ista anketa je pokazala da je opala podrška američke javnosti Izraelu u ratu protiv militanata Hamasa.
    
Pomoć Izraelu, u iznosu od 3,8 milijardi dolara godišnje u okviru američke bezbjednosne pomoći, obično prolazi Kongres uz snažnu dvostranačku podršku.
    
Bajdenov zahtev Kongresu za bezbednosnu pomoć uključivao je 60 milijardi dolara za Ukrajinu i oko 14 milijardi dolara za Izrael i bezbednost na granici sa Meksikom.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da će Senat raditi na Bajdenovom zahtjevu čim se vrati sa pauze zbog praznika Dana zahvalnosti sljedeće nedjelje.
    
„Znam da je obema stranama iskreno stalo do odobravanja pomoći Izraelu i Ukrajini i pomoći nedužnim civilima u Gazi. Zato se nadam da ćemo moći da postignemo dogovor čak i ako nijedna strana ne dobije sve na čemu insistira“, rekao je on na konferenciji za novinare.
    
Iako demokrate kontrolišu neznatnu većinu u Senatu, ne mogu da usvoje većinu zakona bez glasova republikanaca.
    
Republikanski senator Lindzi Grejem rekao je da je jačanje američke granice važnije od slanja pomoći u inostranstvo. 
    
"Veliki sam pristalica pomoći Ukrajini. Ali granica je jednostavno opasno probijena", rekao je on novinarima u srijedu.

Dramatično povećanje broja migranata bez dokumenata koji prelaze na jugozapad Sjedinjenih Američkih Država doveo je u pitanje kapacitet zemlje da privodi i procesuira pridošlice, što predstavlja politički izazov za Bajdena dok traži reizbor sljedeće godine.
    
Kongres je odobrio 113 milijardi dolara za Ukrajinu od početka invazije u februaru 2022. To finansiranje bi moglo biti iscrpljeno u roku od nekoliko mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana