Konašenkov: Zauzeta još dva područja na zapadu

GS/Agencije
Konašenkov: Zauzeta još dva područja na zapadu

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 422. dan. Epicentar borbi u Ukrajini i dalje je Bahmut. Ukrajinska vojska danas je dva puta otvarala artiljerijsku vatru, saopšteno je iz misije DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini, prenosi TASS.

Zaharova: Američke vize nisu izdate novinarima koji je trebalo da prate Lavrova

Američke vize nisu izdate predstavnicima ruskih medija, koji je trebalo da putuju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim na sastanak Saveta bezbednosti UN u Njujorku, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

"Govorimo o stvarnom tretmanu novinara u SAD. Ostalo je 40 minuta do njihovog polaska. Svi su novinari na aerodromu. Nemaju vize. Ambasada SAD je odgovorila na naš relevantan zahtjev da rade na tome", napisala je Zaharova na Telegramu.

Zaharova je istakla da je riječ o očiglednoj manipulaciji slobodom govora i kršenjem prava novinara, preneo je TAS S.

Rusija neće zaboraviti i oprostiti neizdavanje američkih viza ruskim novinarima, izjavio je danas Lavrov pre odlaska u Njujork na predstojeće sastanke SB UN.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je neizdavanje viza ruskim novinarima nečuveno i da će odgovor zvanične Moskve Vašingtonu u vezi sa tim neizbežno uslediti

Rjabkov je rekao novinarima. koji su stigli na aerodrom da lete za Njujork, da je rusko ministarstvo spoljnih poslova poslednjih dana više puta kontaktiralo ambasadu u vezi s tim i da je ambasada obećala rešenje, navodeći da ta flagrantna laž samo diskredituje zemlju u kojoj se nalazi sedište UN. 
  

Konašenkov: Zauzeta još dva područja na zapadu 

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage zauzele još teritorije u Bahmutu, dok nastavljaju sa pokušajem da preuzmu punu kontrolu nad ovim gradom.

 "U pravcu Donjecka, jurišni timovi su oslobodili dva područja u zapadnim delovima Artjomovska (Bahmuta) u protekla 24 sata", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

On je naveo i da su u severnim i južnim delovima grada ruske vazdušno-desantne jedinice pružile pojačanje jurišnim timovima.

Bitka za Bahmut pretvorila se u jednu od najkrvavijih u ratu u Ukrajini koji traje 14 meseci, a grad je skoro potpuno uništen artiljerijskim granatiranjem i uličnim borbama.Rusija navodi da će joj zauzimanje Bahmuta omogućiti dalje ofanzive na istoku Ukrajine. 

Medvedev: Moskva će raskinuti sporazum o žitu ako G7 zabrani izvoz u Rusiju

Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će Moskva odgovoriti raskidom sporazuma o crnomorskom žitu koji omogućava vitalni izvoz žitarica iz Ukrajine, ako G7 zabrani izvoz u Rusiju.

Zemlje Grupe sedam (G7) razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, javio je Kjodo prošle nedelje, pozivajući se na izvore iz japanske vlade.

Rusija je više puta zaprijetila da će odustati od sporazuma o žitu, koji ističe 18. maja.

„Ova ideja idiota iz G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju je lepa jer podrazumeva recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosetljivije za G7", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je istakao da će u tom slučaju sporazum o žitu i mnoge druge stvari koje su im potrebne biti završene za njih.

 G7 navodno razmatra da potpuno preokrene svoju strategiju sankcija tako da se izvoz u Rusiju automatski zabrani, osim u slučaju robe koja je uključena u popis proizvoda koji se smeju slati u zemlju. 

 Prema sadašnjem okviru, roba se sme prodavati Rusiji osim ako je eksplicitno navedena na crnoj listi.

Centar za kontrolu: Ukrajinska vojska granatirala ciljeve u DNR

Ukrajinska vojska danas je dva puta otvarala artiljerisjku vatru u intervalu od 20 minuta koristeći NATO standardne artiljerijske granate od 155 milimetara.

Na meti su bili Petrovski i Kirovski okrug u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Repubici (DNR), kao i Jasinovat, saopšteno je iz misije DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini, prenosi TASS.

Prema informacijama centra objavljenim na Telegram kanalu, ukrajinska vojska je ispalila 14 granata u pravcu Donjecka i pet granata usmerenih na Jasinovatu.

 

Upućen poziv na produženje sporazuma o ukrajinskom žitu

Grupa sedam (G7) ekonomskih sila pozvala je danas na "produženje, punu primjenu i proširenje" ključnog dogovora o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, saopštili su ministri poljoprivrede iz ove organizacije.

Uz posredovanje UN i Turske, sporazum je potpisan u Istanbulu u julu prošle godine, što je omogućilo Ukrajini da izveze više od 27 miliona tona žitarica iz nekoliko svojih crnomorskih luka.

Rusija, koja je pokrenula vojnu akciju u Ukrajini u februaru 2022. godine, nagovijestila je da neće dozvoliti nastavak sporazuma poslije 18. maja jer nije ispunjena lista zahtjeva za olakšavanje njenog izvoza žitarica i đubriva.

U saopštenju nakon dvodnevnog sastanka u Mijazakiju u Japanu, ministri poljoprivrede G7 "prepoznali su značaj" sporazuma i napomenuli da snažno podržavaju "produženje, punu primjenu i proširenje Crnomorske inicijative za žito".

Članice G7 su "spremne" da podrže oporavak i obnovu Ukrajine, uključujući pružanje ekspertize u deminiranju poljoprivrednog zemljišta i rekonstrukciji poljoprivredne infrastrukture, navodi se u dokumentu.

Melnik: Ukrajini potrebna mnogo veća podrška da bi pobijedila Rusiju

Ukrajini je potrebna daleko veća vojna podrška da bi pobijedila Rusiju ove godine, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik.

-Zahvalni smo našim saveznicima na vojnoj pomoći, ali to nije dovoljno. Ukrajini je potrebno 10 puta više da završi rusku agresiju ove godine -napisao je Melnik na Tviteru.

On je pozvao ukrajinske partnere da „pređu sve vještačke crvene linije“ i da odvoje jedan odsto BDP-a za snabdijevanje Ukrajine oružjem.

-Naši saveznici moraju da shvate razmjere ovog rata - rekao je zamjenik ministra u razgovoru za ukrajinske medije u petak, prenosi CNN.

On je citirao komentar američkog ministra odbrane Lojda Ostina da je međunarodna koalicija do sada pružila Ukrajini podršku u vrijednosti od 55 milijardi dolara.

-To izgleda kao velika suma. Ali za razliku od Drugog svjetskog rata, sa kojim se, nažalost, može povući sve više i više paralela, preko 50 milijardi dolara pomoći je isporučeno samo u okviru američkog lend-lisa 1940-ih - rekao je ukrajinski zvaničnik i dodao da bi ekvivalent tome danas bio oko 700-800 milijardi dolara.

Lavrov u ponedjeljak u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Guterešom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se u ponedjeljak u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, prenio je TASS, pozivajući se na stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzju.

Gotovo svim članovima ruske delegacije u Savjetu bezbjednosti UN izdate su vize, rekao je Nebenzja državnoj televiziji Rusija 24, prenio je u četvrtak TASS.

On je rekao da novinarima još nisu izdate vize.

Nebenzja je ranije izjavio da će Lavrov sa Guterešom tokom posjete Njujorku razgovarati o dogovoru o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Rusija je preuzela predsjedavanje Savjetom bezbednosti UN 1. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana