Konašenkov: Ruske snage kontrolišu naselje Grijanovka u Harkovu

GS/Agencije
Konašenkov: Ruske snage kontrolišu naselje Grijanovka u Harkovu

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 360. dan. Nastavljaju se borbe za Donbas i Zaporožje.Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u Kijevu i drugim ukrajinskim regionima. Rusija je predložila nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija o istrazi prošlogodišnje sabotaže gasovoda Sjeverni tok 1 i 2.

Makron: Želimo poraz Rusije, ne njeno uništenje

Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, a ne da bude "uništena", izjavio je francuski presjednik Emanuel Makron.

"Ne mislim, za razliku od nekih ljudi, da trebamo da težimo potpunom porazu Rusije i da napadnemo Rusiju na njenom tlu. Ti posmatrači iznad svega žele da unište Rusiju", rekao je Makron u intervjuu listu "Žurnal dimanš".

On kaže da to nikada nije bila pozicija Francuske i da nikada neće biti.

Makrona su kritikovali pojedini saveznici iz Sjevernoatlantske alijanse jer je upućivao nejasne poruke kada je riječ o politici prema ratu Ukrajine i Rusije.

Neki smatraju da je Pariz slaba karika zapadnog saveza.

Makron je juče pozvao saveznike da povećaju pomoć Ukrajini.

Sunak: Naoružati Ukrajinu i pružiti dugoročnu podršku

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da Ukrajinu treba naoružati odmah i pojačati dugoročnu podršku toj zemlji da bi mogla da se suprotstavi potezima Rusije.

Sunak je u govoru na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji rekao da je Ukrajini potrebna vojna pomoć od njenih saveznika da bi se suprotstavila proljećnoj ofanzivi ruskih snaga, prenio je AP.

On je dodao da Zapad mora da postavi i temlje dugoročne bezbjednosti Kijeva.

-Moramo pokazati da ćemo ostati na njihovoj strani i da ćemo moći da im pomognemo da odbrane svoju zemlju iznova i iznova - izjavio je britanski premijer.

Sunak je rekao da su obećanja o slanju britanskih tenkova i odluka njegove administracije o početku obučavanja ukrajinskih pilota za korištenje borbenih aviona po NATO standardu primjeri doprinosa koji daje Britanija.

-Moramo učiniti više za jačanje dugročne bezbjednosti Ukrajine. Moramo im dati savremene mogućnosti po NATO standardu, koje će im biti potrebne u budućnosti - naglasio je britanski premijer.

On je ocijenio da se trajan mir može osigurati ako se “podrži međunarodno pravo”, a Moskva plati odštetu Kijevu.

Kuleba: Saveznici će isporučiti Ukrajini borbene avione, to je pitanje vremena

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je siguran da će saveznici na kraju isporučiti borbene avione kako bi joj pomogli da se odbrani od Rusije.

-Rizikovaću da kažem da će Ukrajina dobiti avione, to je pitanje vremena i procedure - rekao je Kuleba na konferenciji za novinare na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, prenio je Rojters. Saveznici su obećali Kijevu borbene tenkove, a u toku su razgovori oko slanja raketa vecćeg dometa, navela je agencija i dodala da ukrajinski partneri oklijevaju oko obezbjeđivanja borbenih aviona.

Haris: Vašington formalno zaključio da je Rusija počinila zločine

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena formalno je zaključila da je Rusija počinila "zločine protiv čovječnosti" u skoro jednogodišnjoj intervenciji u Ukrajini, rekla je danas potpredsjednik SAD Kamala Haris.

-Kada je riječ o akcijama Rusije u Ukrajini, proučili smo dokaze, znamo kakvi su pravni standardi i nema sumnje ovo su zločini protiv čovječnosti - rekla je Harisova na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Ona je rekla da će odgovarati svi koji su počinili zločine, kao i njihovi nadređeni i saučesnici.

Zvanični zaključak koji je izveden na kraju analize koju je obavio Stejt department nema neposredne posljedice po rat koji još traje.

Vašington se nada da će ova objava dodatno izolovati ruskog predsjednika Vladimira Putina i inicirati pravne napore da se članovi njegove administracije pozovu na odgovornost pred međunarodnim sudovima i da budu sankcionisani.
Harisova je rekla na konferenciji u Minhenu da je Rusija sada "oslabljena", ali da pojačava napade na istoku Ukrajine. Ona je ocijenila da vrijeme "nije na strani" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istražna komisija o Ukrajini, čiji rad ima podršku UN, još nije zaključila da zločini, za koje je utvrđeno da su se desili, predstavljaju zločine protiv čovječnosti.

Rusija, koja svoju akciju naziva "specijalnom vojnom operacijom", demantovala je da namjerno gađa civile ili da vrši ratne zločine.

Konašenkov: Ruske snage kontrolišu naselje Grijanovka u Harkovu

Ruske snage su u potpunosti oslobodile naselje Grijanovka u regionu Harkov, rekao je danas ruski vojni portparol potpukovnik Igor Konašenkov.

-Naselje Grijanovka u regionu Harkov je u potpunosti oslobođeno kao rezultat ofanzivne operacije snaga zapadne vojne grupe, duž fronta u Kupjansku - rekao je Konašenkov novinarima, prenio je TASS.

On je dodao da je tokom jučerašnjeg dana ruska vojska pogodila vatrene položaje 85 ukrajinskih artiljerijskih jedinica, kao i vojnike i opremu u 112 oblasti.

Konašenkov je rekao da su snage iz ruske južne grupe ubile oko 150 ukrajinskih vojnika duž linije fronta u Donjecku tokom prethodnog dana.

Ursula fon der Lajen: Cilj ubrzanje proizvodnje municije

EU namjerava da se udruži sa evropskom namjenskom industrijom radi povećanja brzine i obima proizvodnje municije koja je prijeko potrebna u Ukrajini, kao i da bi popunila domaće zalihe, rekla je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je u obraćanju na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji rekla da bi evropski blok trebao da uradi ono što je učinjeno tokom pandemije, kada se pripremio za masovnu proizvdnju vakcina protiv kovida 19.

-Moguće je zamisliti, na primjer, sporazume o avansnoj kupovini koji namjenskoj industriji daju mogućnost da sada ulaže u prizvodne linije, da bi bila brža i povećala količinu koju može da isporuči - izjavila je Fon der Lajenova.

Ona je naglasila da Unija ne može da čeka mjesecima i godinama za popunjavanje svojih vojnih zaliha ili za slanje municije Ukrajini, poput granata kalibra 155 milimetara.

-Sada je zaista vrijeme da se ubrza proizvodnja, da se poveća obim proizvodnje standardizovanih proizvoda koji su Ukrajini očajnički potrebni, na primjer standardizovane municije - rekla je ona.

Volas: Moderni avioni stižu nakon okončanja sukoba

Ukrajina će dobiti savremene borbene avione poput “jurofajtera tajfun” tek poslije okončanja sukoba u ovoj zemlji, rekao je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

Volas je rekao za njemački nedjeljnik “Špigl” da ne treba očekivati brzu isporuku brobenih aviona, barem ne u ovoj fazi i “skoro sigurno” ne u narednih šest mjeseci, prenio je “Sputnjik”.

-Proći će mnogo vremena prije nego što bilo koja zemlja pošalje borbene avione Ukrajini - priznao je britanski zvaničnik.

On je naglasio da među zapadnim partnerima postoji konsenzus o tome da moderni borbeni aparati mogu biti isporučeni Ukrajini tek poslije okončanja sukoba.

“Jurofajter tajfun” je evropski višenamjenski borbeni avion četvrte generacije koji je djelo konzorcijuma kompanija iz Britanije, Njemačke, Španije i Italije. U operativnu upotrebu uveden je 2003. godine.

Vazdušna opasnost u Kijevu i regionima

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u Kijevu i drugim ukrajinskim regionima, saopštila je nadležna služba.
Opasnost je oglašena u Kijevu, Nikolajevu, Dnjepropetrovsku, Kirovogradu, Hmelnickom, Žitomiru, Čerkasiju, Černjigovu, Vinici i regionu Černovici, prenio je TASS.

U Kijevu, Odesi i Dnjepropetrovksu hitno je isključena struja, saopštila je energetska kompanija DTEK.

U Hmelnickom, na zapadu zemlje, odjeknule su dvije eksplozije, a šef regionane administracije Sergej Gamali pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima.

Rusija SB UN podnijela nacrt rezolucije o istrazi eksplozija na Sjevernom toku

Rusija je predložila nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija o istrazi prošlogodišnje sabotaže gasovoda Sjeverni tok 1 i 2, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je napisao sinoć na Telegramu da je Rusija proslijedila nacrt rezolucije za sprovođenje nezavisne istrage pod okriljem generalnog sekretara UN da bi se ispitale eksplozije na Sjevernom toku.

Sjednica Sajveta bezbjednosti UN o prošlogodišnjim eksplozijama na Sjevernom toku biće održana 22. februara, prenio je TASS.

U rezoluciji, koja je jednoglasno usvojena na plenarnom sastanku u četvrtak, ruska Državna duma pozvala je Savjet bezbjednosti da istraži sabotažni napad na Sjeverni tok i kazni nalogodavce i počinioce.

 U tekstu tog dokumenta ukazuje se na podatke koje je iznio američki novinar Simor Herš o tome da iza napada na Sjeverni tok stoje SAD i Norveška.

Rusija je predložila rezoluciju Savjetu bezbjednosti UN o istrazi eksplozija koje su prošle godine pogodile gasovode Sjeverni tok 1 i 2, a predviđa formiranje specijalne komisije advokata koju će izabrati generalni sekretar UN, rekao je izvor u UN za TAS S.

Izvor je rekao da dokument potencijalne članove komisije opisuje kao "nepristrasne, sa međunarodnim priznanjem i stručnošću", kao i da u komisiji treba da bude i potreban broj stručnjaka.

 Ukoliko rezolucija bude usvojena, generalni sekretar UN će u roku od 14 dana podnijeti izvještaj Savjetu bezbjednosti o konkretnim načinima formiranja komisije.

 U predloženom dokumentu takođe se osuđuje činjenica da jednom broju zainteresovanih strana, uključujući operatera gasovoda, nije bilo dozvoljeno da istraže eksplozije, naveo je izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana