Kompanija Monsanto da plati 165 miliona dolara školi u Sijetlu

Tanjug
Foto: Seattletimes.com

SIJETL - Američki sud je naredio Bajerovoj kompaniji Monsanto da plati 165 miliona dolara radnicima u školi sjeveroistočno od Sijetla koji su tvrdili da su hemikalije koje ta kompanija proizvodi pod imenom polihlorovani bifenili (PCB), iscurjele iz rasvjetnih tijela i naštetile njihovom zdravlju.

Žiri državnog suda u Vašingtonu proglasio je kompaniju odgovornom za prodaju proizvoda koji sadrže PCB koji se koriste u obrazovnom centru Skaj Veli u Monrou u Vašingtonu, a koji nisu sigurni i nisu imali adekvatna upozorenja.  

Odšteta uključuje skoro 50 miliona dolara naknade štete i 115 miliona dolara kaznene odštete, prenosi Rojters. 

Presuda u korist šest nastavnika koji su naveli da im je izloženost PCB-u izazvala rak, oštećenje mozga i druge zdravstvene probleme, je najnoviji gubitak za kompaniju, koja je sada dužna da plati 870 miliona dolara na osnovu izgubljenih tužbi zbog PCB-a.  

Monsanto je u saopštenju naveo da će se žaliti na presudu i da testovi krvi, vazduha i drugi testovi pokazuju da radnici u školi nisu bili izloženi rizičnim nivoima PCB-a. 

U saopštenju se dodaje da je kompanija prestala sa proizvodnjom PCB-a 1977. godine.  

Takođe je rečeno da je škola više puta upozorena od 1990-ih da rasvjetna tijela treba da budu naknadno opremljena, ali su ta upozorenja ignorisana. 

U tužbi se navodi „Monsanto Spinoff Pharmacia“ kao tuženi u slučaju, iako se očekuje da će Monsanto biti u obavezi da pokrije štetu zbog pravnih sporazuma između kompanija koje regulišu obaveze iz istorijske proizvodnje hemikalija, prema advokatima tužilaca i finansijskim izvještajima. 

PCB su hemikalije koje su se nekad široko koristile za izolaciju električne opreme i u drugim uobičajenim proizvodima kao što su karbonski papir, zaptivanje, završna obrada poda i boja.  

Američka vlada je zabranila hemikalije 1979. nakon što je utvrđeno da su kancerogene. 

Zaposleni, studenti i drugi su u brojnim tužbama protiv kompanije tvrdili da im je izloženost PCB-u u centru Skaj Veli izazvala rak, oboljenje štitne žljezde i druge zdravstvene probleme. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana