Komične scene sa obuke rumunskih rezervista: Žuljaju me čizme, malo imam i stomaka

G.S.
Foto: Iw.ro

BUKUREŠT Rumunska vojska nedavno je poslala pozive za 6.000 rezervista od kojih je većina služila vojsku prije više od 10 ili 20 godina, a takva činjenica sa sobom je donijela i brojne čudne i uistinu smiješne situacije.

Naime, rumunska vojska pokrenula je vježbu MOBEKS na koju je pozvano 6.000 rezervista iz kategorije „veterana“, a kako su naveli iz Ministarstva odbrane, cilj je provjeriti njihovu obučenost i borbenu sposobnost.

„Radimo jednodnevne treninge. Iz toga proizilazi da ćemo, kada budemo imali više opcija, pripreme podići na drugi nivo. Današnja obuka je samo jedan element“, rekao je general Iulian Daniliuc, načelnik uprave za kadrove i mobilizaciju.

Međutim, pozivi veteranima sa sobom su donijeli i brojne, poprilično čudne situacije, prenosi Kliks.

Jedan od rezervista koji je dao izjavu za rumunski Digi 24 izjavio je kako je odustao od vježbi prije nego što su one i počele.

„Imam kratke čarape, a čizme su me nažuljale. Bio sam u vojsci prije 20 godina. Sada je oprema dobra, ali ja imam kratke čarape. Nije do čizama nego do čarapa“, rekao je je jedan od rezervista.

Na pitanje novinara šta i dalje čeka u kampu, rezervista je odgovorio.

„Čekam hitnu da dođe po mene. Kada su me pozvali na vježbu, na vratima je bila i policija. Malo sam se uplašio, ali su mi rekli zašto sam pozvan“, naveo je.

Novinari su ga pitali i da li bi išao u rat, prenosi Kliks.

„Ne znam. Nisam više ono što sam bio. Malo imam i stomaka“, nasmijao je sve.

Inače, govoreći o vježbi za veterane, Daniliuc je rekao kako se rumunska vojska i dalje može osloniti na starije vojnike.

„Razmislite o posljednjoj generaciji koja je služila vojni rok 2006. godine. Od tada je prošlo 18 godina. Dakle, vojnici koji su tada imali 20-24 godine, sada imaju preko 38-40 godina. Možemo se još 10 godina osloniti na njih jer ih po zakonu možemo pozivati sve do 55 godine“, zaključio je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana