Kolumbijske vlasti zaplijenile rekordnih 1.100 tona kokaina za godinu

Tanjug
Kolumbijske vlasti zaplijenile rekordnih 1.100 tona kokaina za godinu

BOGOTA- Kolumbijske snage bezbjednosti zaplijenile su 1.100 tona kokaina za 12 mjeseci, postavljajući novi rekord, izjavio je danas predsjednik Gustavo Petro.

-Od početka rada ove vlade pratili smo velike karike u lancu trgovine drogom, zaplijenili 1.100 tona kokaina i povećali broj uništenih narkolaboratorija za 16 odsto u odnosu na prethodni period - rekao je predsjednik u obraćanju na povodom prve godišnjice dolaska na vlast, saopšteno je iz njegove pres službe.

Prema Petrovim riječima, samo ove godine organi za sprovođenje zakona zaplijenili su 573 tone kokaina, što je, kako je naveo, najveća cifra u istoriji za isti period.

On je istakao da je tokom 12 mjeseci na teritoriji zemlje sprovedeno je 290 operacija protiv kriminalnih struktura, što je omogućilo privođenje više od 9.000 ljudi, prenose RIA Novosti.

Kolumbija je vodeći svetski proizvođač i izvoznik kokaina. Više od 90 odsto svjetskih plantaža koke koncentrisano je u takozvanom „Andskom trouglu droge“, koji uključuje Kolumbiju, Peru i Boliviju.

Koka raste u malim količinama na plantažama Paname, Ekvadora, jugozapadne Venecuele i sjeveroistočnog Brazila.

Stotine tona kokaina se godišnje isporučuju iz Južne Amerike u Sjedinjene Američke Države, glavno i najsolventnije tržište droge na kontinentu.

Kolumbijski predsjednik je sredinom septembra prošle godine najavio da će njegova vlada uložiti nove napore da ubedi uzgajivače koke da je zamene drugim profitabilnim kulturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana