Kod Energodara oboren ukrajinski dron sa američkim eksplozivom

GS/Agencije
Foto: NTV.ru

MOSKVA/KIJEV - U toku je 431. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je jedan broj zemalja izrazio spremnost da počne obuku ukrajinskih pilota da lete na američkim lovcima F-16. U međuvremenu, nastavlja se granatiranje DNR. Artjomovsk praktično u rukama ruskih snaga.

Ruski vojnici otkrili su i uništili ukrajinsku bespilotnu letjelicu kod Energodara u Zaporoškoj oblasti. 

Letjelica je bila naoružana kontejnerom sa eksplozivnom materijom C4, koja je u Ukrajinu dopremljena iz SAD, saopštio je predstavnik policije.

Prema njegovim riječima, dron je sadržao: pet listova C4 od 540 grama (723 grama u TNT ekvivalentu), opremljenih magnetnim nosačem, pet detonatora-inicijatora eksplozije i pet kompleta radio-predajnika za pokretanje eksplozije.

Predstavnik policije primjetio je da „kompleti nisu mogli da izazovu značajnu štetu oklopnim vozilima, ali da su mogli da budu efikasno upotrebljeni protiv nezaštićenih civila“.

„Na taj način je utvrđeno da je planirano da se ova bespilotna letjelica planirana upotrebi za izvođenje diverzantsko-terorističkih napada protiv civilnog stanovništva“, zaključio je on.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je informisao francuskog predsjednika Emanuela Makrona o situaciji na frontu.

„Tokom razgovora sa... Makronom zahvalio sam Francuskoj na sveobuhvatnoj i djelotvornoj podršci Francuske... Detaljno sam ga informisao o situaciji na frontu i izgledima za njen razvoj u maju-junu. Posebno sam akcentovao prioritetne potrebe ukrajinskih odbrambenih snaga“, napisao je Zelenski na svom Telegramu.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o saradnji sa drugim međunarodnim partnerima na konsolidaciji njihove podrške ukrajinskoj „formuli mira“ i usaglašeni su naredni koraci u okviru bilateralnog dijaloga.

Ruski jurišni odredi nastavljaju da potiskuju protivnika u zapadnom dijelu Artjomovska i zauzeli su još četiri četvrti u tom gradu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

U zapadnom dijelu Artjomovska i zauzeli su još četiri četvrti u tom gradu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
„Jedinice Vazdušno-desantnih snaga su opkolile neprijatelja na sjevernoj i južnoj periferiji grada. Vazdušnim udarima, raketnim napadima i artiljerijskom vatrom grupe trupa 'Jug' poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Bogdanovka i Artjomovsko u Donjeckoj Narodnoj Republici“, navedeno je u saopštenju U donjeckom pravcu tokom proteklog dana likvidirano je više od 480 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.
Ruske snage u Donjeckoj Narodnoj Republici uništile su željeznički ešalon, u kojem je bilo oko 200 tona ukrajinske municije. U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu Kijev je tokom proteklog dana izgubio do 150 vojnika.
U hercenskom pravcu ruska vojska je uništila haubicu „Msta-B“, kao i američku radarsku stanicu za kontrabaterijsku borbu. U kupjanskom pravcu, na području naselja Oljšana i Berestovo u Harkovskoj oblasti, spriječena su djela dvije ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

U oblasti naselja Belogorovka u Luganskoj Narodnoj Republici pogođen je komandni punkt 81. aeromobilne brigade ukrajinske vojske.

Raketnim napadima na privremene položaje 24. mehanizovane brigade i odreda snaga za specijalne operacije ukrajinske armije u Konstantinovki u DNR likvidirano je više od 200 ukrajinskih vojnika, a još oko 280 je ranjeno.

Ukrajina je potpisala tri nova sporazuma sa turskim proizvođačem dronova Bajkar, napisao je ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin na svom Telegram kanalu u nedjelju.

"Važan rezultat za ukrajinske proizvođače - tri nova sporazuma sa turskim proizvođačem Baykar. Naravno, neću vam govoriti detalje, ali vas uvjeravam da ovi ugovori donose našoj zemlji prihod od izvoza i novu generaciju naoružanja“, napisao je Kamišin.

Kako je saopštila pres-služba ministarstva, potpisivanje ugovora je obavljeno sa dva ukrajinska poduzeća vojno-industrijskog kompleksa u okviru međunarodne izložbe avio-kosmičke opreme Teknofest 2023, koja se ovih dana održava u Istanbulu.

Još samo 1,5 kilometara ostalo je do potpunog oslobođenja Artjomovska, saopćio je vojnik Oružanih snaga Rusije agenciji Ria novosti.

Oružane snage ukrajine drže još manji broj stambenih objekata.

Tri mjeseca su potrebna za obuku ukrajinskih pilota da koriste zapadne lovce F-16

Tri mjeseca su potrebna za obuku ukrajinskih pilota da koriste zapadne lovce F-16, rekao je savjetnik komandanta ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat televiziji „Rada“.

„Ranije se govorilo da je pilotima za obuku) potrebno do šest mjeseci. Načelnik avijacije ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva, brigadni general Sergej Golubcov rekao je da je za savladavanje zapadnih lovaca potrebno upola manje. Samo treba dobro da naučite engleski i praksa. Da biste dobro letjeli i obavljali zadatke, potrebno vam je praktično iskustvo“, rekao je Ignat.

Prethodno je ukrajinski premijer Denis Šmigalj rekao da Kijev očekuje da u bliskoj budućnosti dobije borbene avione sa Zapada, dok će ukrajinskim pilotima biti potrebno najmanje šest mjeseci da nauče kako da ih koriste.

Ukrajina ne može da uđe u NATO prije okončanja oružanog sukoba na svojoj teritoriji

Ukrajina ne može da uđe u NATO prije okončanja oružanog sukoba na svojoj teritoriji, izjavio je predsjednik Litvanije Gitanas Nausėda.

„To bi bilo previše komplicirano. Svjesni smo toga, i sami Ukrajinci znaju to. Moramo prijeći u praktičnu fazu, odrediti faze i formule kako da postupimo kada se (sukob)..“ž“ završi“,rekao je on u intervjuu italijanskom listu „Republika“.

Predsjednik Litvanije je izrazio nadu da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji pomoći u izradi mape puta za ulazak Kijeva u alijansu.

„Iskren da budem, za Viljnus će to biti najteža tačka. Litvanija insistira na ambicioznoj agendi, ali neke zemlje još uvijek oklijevaju da daju jasne signale Zelenskom u tom pogledu“, rekao je Nauseda.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski uporedio je sukob sa Rusijom sa kolačem koji treba „podijeliti“ na komade.

„Sukob sa Ruskom Federacijom je kao kolač: ne možemo ga pojesti – udavićemo se. To je velika država, velika po teritoriji“, rekao je on u intervjuu ukrajinskim medijima.

Zelenski tvrdi da je „teško progutati nevolju, mora se podijeliti na dijelove“.

Zapadni političari stalno govore o tome kako Ukrajina mora da pobijedi Rusiju na bojnom polju i sve više upumpavaju oružje u kijevski režim. Kremlj odgovara da vojna pomoć ništa suštinski neće riješiti, već će samo produžiti patnje ukrajinskog naroda.

Ruske snage su raketirale privremenu bazu stranih plaćenika u gradu Konstantinovka

Ruske snage su raketirale privremenu bazu stranih plaćenika u gradu Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je Vadim Astafjev, portparol grupe „Jug“.

Prema njegovim riječima, avijacija Južnog vojnog okruga napala je lokaciju bataljona 54. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnjekamensku (DNR). Tom prilikom, uništeno je skladište municije i likvidirano do 20 ukrajinskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana