Ko su potencijalni kandidati ljevice za novog premijera Francuske

Tanjug
Ko su potencijalni kandidati ljevice za novog premijera Francuske

PARIZ - Aktuelni premijer Francuske Gabrijel Atal za sada ostaje na toj funkciji, a o izboru budućeg premijera odlučuje predsjednik zemlje Emanuel Makron.

Prema nepisanom pravilu, premijer se bira iz redova najjače političke snage ili koalicije, piše Politiko.

Projekcije nakon jučerašnjih izbora pokazuju da će ljevičarska koalicija Novi narodni front, na čelu sa Žanom-Lukom Melanšonom, osvojiti najviše mjesta u parlamentu, dok se Makronova centristička koalicija nalazi na drugom mjestu.

Novi narodni front čine četiri glavne ljevičarske partije - Socijalisti, Zeleni, Komunista i Melanšonova Nepokorena Francuska (LFI), navodi Politiko.

Kako se navodi, za razliku od ostalih koalicija, uključujući ''Zajedno'' na čelu sa Makronom i ''Nacionalno okupljanje'' u vođstvu Žordana Bardele, Front nije imao predvodika budući da partije ljevice nisu mogle da sklope dogovor po tom pitanju.

Melanšonov LFI će vjerovatno zauzeti najveći broj mjesta u parlamentu, ali njegovi tvrdokorni stavovi kada su u pitanju ekonomija i rat u Gazi natjerali su pojedine koalicione partnere da izraze oštro protivljenje potencijalnom imenovanju Melanšona za premijera.

Ostali lojalisti LFI koji bi se mogli naći na toj funkciji uključuju Manuela Bomparda, Matilde Pano i Erika Kokerela.

Potencijalni kandidati, koji su politički dalje lijevo od LFI, uključuju Klementin Oten i Fransou Rufina, koji je Melanšona okarakterisao kao ''nestabilan'' faktor za koaliciju.

Socijalisti imaju manje poslanika od LFI, ali bi uz podršku Zelenih mogli da predstavljaju rizik dominaciji LFI.

Iz redova socijalista novi premijer mogao bi da bude Olivje For, Boris Valod ili bivši socijalistički premijer Fransoa Oland, navodi Politiko. Jedan od načina da se izbjegnu neslaganja među strankama mogao bi biti da ljevica izabere nekoga izvan političke scene.

Socijaldemokratski poslanik u Evropskom parlamentu Rafael Gluksman prošlog mjeseca je predložio Lorenta Bergera, bivšeg lidera reformističkog sindikata CFDT.

Berger je takođe prepoznat, i na lijevoj i na desnoj strani, po svojoj sposobnosti da stvori konsenzus i premosti razlike.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron zatražio je danas od aktuelnog francuskog premijera Gabrijela Atala da “za sada ostane na funkciji predsjednika francuske vlade” kako bi “obezbedio stabilnost zemlje”, saopštio je kabinet francuskog predsjednika.

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne poručio je u nedjelju, nakon zatvaranja birališta i očekivane pobjede Novog narodnog fronta, da ta ljevičarska koalicija ne može da upravljaju zemljom.

Sežurne, koji je član partije ''Preporod'' predsjednika Emanuela Makrona, istakao je da će njegov centristički savez postaviti ''preduslove za bilo kakvu diskusiju'' i isključio mogućnost da Francuskom upravljaju Melanšon i ljevičarska koalicija, prenosi Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana