Ko je novi predsjednik Argentine – Za jedne Vulverin za druge mješavina Džonsona i Čakija (VIDEO)

Agencije
Ko je novi predsjednik Argentine – Za jedne Vulverin za druge mješavina Džonsona i Čakija (VIDEO)

BUENOS AJRES - Neautorizovana biografija Havijera Mileja – ekonomiste “razbarušene kose” koji je juče pobijedio svog rivala na najvažnijim izborima u Argentini u posljednjih nekoliko decenija, prikazuje ga kao usamljenika koji je u djetinjstvu pretrpio roditeljsko zlostavljanje, ali i vršnjačko maltretiranje tokom 1980-ih i dobio nadimak El Loko (Ludak ).

-Više od Milejevih ideja, ono što me brine je njegovo stanje uma i emocionalna stabilnost - rekao je autor knjige Huan Luis Gonzalez.

Prijatelji, ali i kritičari ovog ultraliberalnog ekonomistu upoređuju sa njegovim kolegama - desničarskim populistima Donaldom Trampom i Žairom Bolsonarom. Drugi ga nazivaju “mješavinom Borisa Džonsona i lutke ubice Čakija”.

Međutim, kada je konsultantkinja za imidž Havijera Mileja osmislila njegovu specifičnu frizuru, imala je na umu dva potpuno drugačija muškarca: Elvisa Prislija i Marvelovog Vulverina.

-Izgleda kao Vulverin. Ponaša se kao Vulverin. On je poput anti-heroja. Vulverin je veoma odan i hrabar… On može da se naljuti i bude agresivan prema svojim neprijateljima – ali samo kada je napadnut. Nikada neće nekoga ubiti ili napasti bez razloga - rekla je Lilija Lemoan, profesionalna kostimografkinja koja je izabrana za kongresmenku, o svom savezniku protiv establišmenta tokom nedavnog intervjua u Buenos Ajresu.

Dodala je da Milej ima i svoju „mekšu stranu”.

- On je zaista divan - rekla je Lemoan u predizbornom intervjuu, nazvavši Mileja „trenutno najtraženijim čovjekom u Argentini”.

Milej nema ni ženu ni muža ni djecu, nego živi s pet mastifa koje već dugo zove svojom djecom.

Zanimljivo je da su svih pet pasa klonovi njegovog prethodnog psa Konana, koji je dobio ime prema filmu Konan varvarin iz 1982. godine s Arnoldom Švajcenegerom u glavnoj ulozi.

Pet klonova psa Konana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svijet u blizini teksaškog grada Ostina, tačnije prostorima ViaGen Pets, jedine američke kompanije koja se bavi kloniranjem pasa. Četiri psa Marej, Milton, Robert i Lukas imena su dobila prema ekonomistima Mareju Rotbardu, Miltonu Fridmanu i Robertu Lukasu.

-Visoki su oko dva metra, teški su oko 100 kg… On ih naziva svojom četvoronožnom djecom - rekla je Lemoan.

Kako piše Njujork tajms, Milej je za  jedan argentinski portal rekao da mu je "Konan doslovno sin, a ostala četiri klona poput unuka".

Čini se da su njegovi mastifi prilično nestašni.

-Moja kuća je kao Kosovo. Za dvije sedmice pojeli su skoro četiri fotelje - rekao je Milej na argentinskoj televiziji 2018. godine.

Ljubitelj muzike, Milej je bio pevač tribjut benda “Rolingstonsa“ pod nazivom „Everest”. Kako kaže Lemoan, Milej uživa u muzici Boba Marlija i Verdija.

-On voli operu. I pjeva operske pjesme. Nije baš dobar – ali nemojte nikome da kažete da sam vam to rekla – našalila se ona.

Milej je mnogo uspješniji bio kao medijska ličnost. Stekao je slavu kao ekonomski stručnjak u argentinskim TV emisijama u kojima je govorio inflaciji, ali i „radostima tantričkog seksa”.

Šokantne izjave i Milejeva sklonost ka privlačenju pažnje uz upotrebu brojnih psovki – učinile su ga poznatim i pomogle mu da pokrene karijeru u politici prije pet godina.

Na predsjedničku funkciju stiže u situaciji kada je u Argentini prisutan veliki bijes birača zbog korupcije i lošeg upravljanja, a zemlja se nalazi u najgoroj ekonomskoj krizi u dvije decenije.

-Glasanje predstavlja očajnički pokušaj da se dobije nešto novo, pa šta god to bilo - rekao je Benjamin Gedan, argentinski stručnjak iz Vilson centra. Gedan vjeruje da će u Argentini biti „mnogo kajanja” glasača ako Milej bude slijedio makar i mali dio svojih ideja - legalizaciju prodaje ljudskih organa, dramatično smanjenje socijalnih davanja, umanjivanje značaja zločina argentinske diktature 1976-83 i presjecanje veza sa dva najvažnija trgovinska partnera Argentine, Brazilom i Kinom.

Tokom predizborne kampanje, Milej je obećao da će ukinuti argentinsku centralnu banku i dolarizovati ekonomiju, a mahao je i motornom testerom koja je trebalo da simbolizuje žestoke rezove za koje vjeruje da će pomoći stabilizaciji ekonomije i „istrijebiti” divlju inflaciju.

U nedelju uveče Milej nije baš pokazao da planira da odstupi od svoje vizije „druge najveće ekonomije Južne Amerike”.

-Promjene koje su potrebne ovoj zemlji su drastične - izjavio je on, najavljujući planove slične Trampovim da Argentinu ponovo učini velikom.

Mnogi stručnjaci ipak vjeruju da će Milej ipak biti primoran da bude umjeren nakon preuzimanja vlasti sledećeg mjeseca i da će morati da se pomuči da sprovede u djelo svoje kontroverznije prijedloge. Milejeva stranka kontroliše samo 38 od 257 mjesta u donjem domu Argentine i osam od 72 mjesta u Senatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana