Ko je misteriozni Iranac koji je zatvorio Crveno more?

Agencije
Ko je misteriozni Iranac koji je zatvorio Crveno more?

Tri mjeseca nakon početka vojne akcije protiv jemenskih Huta, zapadne zemlje predvođene Amerikancima, i dalje nisu uspjele da postignu značajnije rezultate i deblokiraju trgovinske rute kroz Crveno more.

Prema pisanju američkog "Blumberga", neuspjeh SAD i saveznika predstavlja veliku pobjedu za Iran – koji je možda direktno podstakao Hute da započnu sa udarima na brodove, navodno povezane sa Izraelom u oktobru.

Naime, kako je objavio taj portal pozivajući se na obavještajne izvore, iza kampanje Huta zapravo stoji visoki oficir iranske Islamske revolucionarne garde Abdul Reza Šahlej, kog su opisali kao "defakto komandanta jedinica Huta koje ispaljuju rakete i dronove, koji ima direktnu komunikaciju sa vođama pokreta".

Šahlejevo ime je dobro poznato u američkim vojno-obavještajnim krugovima, iako je njegov život, kao i većina aktivnosti iranske Revolucionarne garde, obavijen velom misterije.

Prema dostupnim podacima, poznato je da je Šahlej pristupio Revolucionarnoj gardi neposredno nakon njenog osnivanja 1979, kao i da je tokom Iransko-iračkog rata osamdesetih vjerovatno učestvovao u tajnim misijama u Iraku, prije svega pružanju podrške opozicionom grupama koje su se borile protiv vlade Sadama Huseina.

Šahlej je kasnije bio zadužen za borbu protiv iranske opozicione organizacije Mudžahedin e-Kalk (MeK), koja je u to vrijeme bila stacionirana u Iraku. Nakon američke invazije i rušenja Sadama Huseina, aktivnosti iranskih specijalaca bile su usmjerene prije svega protiv okupacionih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana