Ko je Herbert Kikl i za šta se zalaže FPO

Agencije
Ko je Herbert Kikl i za šta se zalaže FPO

BEČ - Slobodarska partija Austrije, koja je odnijela pobjedu na juče održanim parlamentarnim izborimajeste desničarska populistička i nacional-konzervativna stranka. Ta partija je osvojila najviše glasova i na izborima za Evropski parlament održanim početkom juna.

Ovo je prva pobjeda krajnje desnice na izborima za austrijski parlament poslije Drugog svjetskog rata, ali je neizvesno da li će uspjeti da formira vladajuću koaliciju.

Prema preliminarnim rezultatima, FPO je osvojila 29,2 odsto glasova, dok je Austrijskoj narodnoj partiji (OVP) kancelara Karla Nehamera pripalo 26,5 odsto glasova, a Socijaldemokratskoj partiji lijevog centra 21 odsto glasova, navodi AP.

Odlazeća vlada - koalicija Nehamerove stranke i Zelenih - izgubila je većinu u Donjem domu parlamenta.

Lider FPO Herber Kikl moraće da pronađe koalicionog partnera kako bi obezbedio parlamentarnu većinu. Međutim, lideri protivničkih stranaka najavili su da ne namjeravaju da sarađuju sa Kiklom u novoj vladi, podsjeća AP.

Rojters navodi da bi najviše izgleda za partnerstvo Kikl mogao imati sa OVP, koja, kao i on, želi da uvede strože imigracione propise.

Nehamer je juče ponovio da neće postaviti Kikla za kancelara u koalicionoj vladi, dok je Kikl obećao da neće predati Austrijskoj narodnoj partiji najviši položaj ako ih pobijedi.

Program

FPO je u svom izbornom programu pozvala na “vraćanje nepozvanih stranaca” u zemlje porijekla, stvaranje “homogenije” nacije kroz strogu kontrolu granica i suspenziju prava na azil kroz “zakon o vanrednim situacijama”.

FPO se zalaže za ukidanje sankcija protiv Rusije, a protive se slanju vojne pomoći Ukrajini.

Predvodi je Herbert Kikl, članica je političke grupe Evropa nacija i slobode u Evropskom parlamentu, kao i Pokreta za Evropu nacija i slobode.

Lider FPO-a, koji se na čelu te partije nalazi od 2021, prije izbora je rekao da želi da bude novi austrijski kancelar.

Kiklov uspjeh leži u tome što se bavio pitanjima koja izazivaju rastuću zabrinutost među građanima Austrije, kao što su bezbjednost i migracije. Takođe, on je obećao “reforme počev od vrha”, ali i da neće voditi tajne pregovore sa drugim partijama o formiranju vlade.

Herbert Kikl prethodno je bio ministar unutrašnjih poslova od 2017. do 2019. i generalni sekretar FPO-a od 2005. do 2018. Kao i većina u njegovoj stranci, Kikl se oštro protivi imigraciji i onome što opisuje kao “zloupotrebu sistema azila”. On smatra da islamu nije mjesto u Evropi i da integracija muslimanskih imigranata ne može “riješiti problem islamskih kontrakultura”.

Umjesto toga, smatra on, imigracija mora biti strogo ograničena. Kao ministar unutrašnjih poslova zalagao se za brzu deportaciju izbjeglica koje počine zločine. On je takođe predložio da Austrija treba da se povuče iz sporazuma o ljudskim pravima ako nas „sprečavaju da uradimo ono što je neophodno”, izrazivši uvjerenje da je „na zakonu da slijedi politiku, a ne da politika slijedi zakon”.

On je naveo da je cilj njegove politike prema izbjeglicama bio da praktično onemogući podnošenje zahtjeva za azil u Austriji. Početkom 2023. Kikl je pokrenuo široku kampanju plakata sa sloganom „Tvrđava Austrija – zatvorene granice – bezbjednost zagarantovana”.

Predstavlja se kao “dijete radničke klase iz Karintije” i “govori u ime običnih ljudi”, protiv “samoproklamovanih elita.

Važnu ulogu u Kiklovoj popularnosti imaju i njegove retorske sposobnosti, navode njemački mediji (Kikl je nekada pisao govore za Jerga Hajdera i Hansa Kristijana Štrahea) što se najbolje vidi u rečenicama koje su nalikovale sloganima tokom govora.

Dobar dio njegovog uspjeha potiče iz perioda pandemije korone, kada se oštro protivio mjerama vlade, a zbog uvođenja obavezne vakcinacije, čak je Austriju nazvao “diktatorskom državom”.

Tomas Hofer, politički analitičar, smatra da je Kikl gađao “emocionalno najbitnije mete”.

Kikl ne krije da će se ugledati na politički model mađarskog premijera Viktora Orbana. Tokom posjete Budimpešti, gdje se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, nije krio da ima za cilj da pretvori Austriju u novu Mađarsku, koju je pohvalio kao “utočište nacionalnog samoodređenja i otpora globalističkoj intervenciji iz Brisela”.

FPO je zauzeo čvrstu poziciju koja se protivi evropskoj podršci Ukrajini, pravdajući se argumentom austrijske neutralnosti. U tom pogledu, Kikl je obećao da će iskoristiti veto Austrije kako bi blokirao evropsko finansiranje Ukrajine, njeno pristupanje Evropskoj uniji, kao i “štetne” sankcije protiv Rusije.

Inače, Kikl je rođen 19. oktobra 1968. u austrijskom Filahu.

Odrastao je u radničkoj porodici i pohađao je osnovnu školu u Radentajnu.

Završio je gimnaziju u Špitalu na Drau zajedno sa budućom liderkom Zelenih Evom Glavišnig.

Od 1987. do 1988. godine služio je vojni rok kao dobrovoljac.

Potom je počeo da studira novinarstvo i političke nauke na Univerzitetu u Beču, a od 1989. godine filozofiju i istoriju.

Nije završio nijedan stepen.

Kikl je oženjen advokaticom i ima sina.

Strastveni je sportista i voli ekstremne sportove.

Kosovo

Šef poslaničkog kluba FPO u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus izjavio je da za tu partiju tzv- “Kosovo” nije država, kao i da su prava Srba tamo ugrožena. Uprkos tome što je Austrija priznala tzv. Kosovo kao državu, članovi stranke se ne slažu sa tim stavom.

-Položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji već dugo je težak. Redovno se napadaju hrišćanske institucije, kao što su crkve ili se skrnave groblja. Za vrijeme hrišćanskih praznika se napadaju vjernici, a na udaru su i sveštenici”, rekao je Kraus, komentarišući to što je njegova partija nedavno bečkom parlamentu uputila zahtev da se povuče priznanje “Kosova”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana