Ko je bio Jevgenij Prigožin

Agencije
Ko je bio Jevgenij Prigožin

SANK PETERBURG - Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin (62), koji je poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji, rođen je u Lenjingradu, sadašnjem Sankt Peterburgu, 1961. godine.

Otac mu je umro kada je bio mlad. Majka je radila u bolnici. Mladi Prigožin je poslat u sportsku akademiju, gdje su svakodnevne aktivnosti često uključivale sate skijaškog trčanja.

Nije uspio kao profesionalni sportista, a po završetku škole upao je u gomilu sitnih kriminalaca. Sudski dokumenti iz 1981. godine, o kojima je prvi izvijestio ruski istražni list Meduza, pokazuju da je zbog brojnih pljački koje je izveo sa prijateljima u Sankt Peterburgu u periodu od nekoliko mjeseci osuđen je na 13 godina zatvora. Oslobođen je 1990. godine, i vratio se u Sankt Peterburg. Grad je bio na ivici monumentalne transformacije, a Prigožin se u tome dobro snalazio.

Počeo je skromno, prodavajući hot dogove, pisao je Gardijan. U kuhinji svog porodičnog stana miješao je senf.

Ali Prigožin je znao više od brze hrane - znao je kako da uspostavi kontakte koji su mu bili potrebni.

- Uvijek je tražio ljude više da bi se sprijateljio. I bio je dobar u tome - rekao je biznismen koji ga je poznavao devedesetih godina. Kaže da je bio siguran u jedno: Prigožin nema prekidač za gašenje.

Ubrzo je Prigožin posjedovao udio u lancu supermarketa, a 1995. odlučio je da je vrijeme da otvori restoran sa svojim poslovnim partnerima.

Pronašao je Tonija Gira, britanskog hotelskog administratora koji je ranije radio u „Savoju” u Londonu, a sada je bio u jednom od nekoliko luksuznih hotela u Sankt Peterburgu.

Gir se fokusirao na reklamiranje restorana kao najprefinjenijeg mjesta za jelo u gradu koji je tek otkrivao finu hranu.

Tu su voljele da jedu pop zvijezde i biznismeni, kao i tadašnji gradonačelnik Sankt Peterburga Anatolij Sobčak, koji je ponekad dolazio sa svojim zamjenikom Vladimirom Putinom.

Prigožin je vremenom počeo da dobija ugovore za održavanje velikih vladinih događaja preko „Konkorda”, holding kompanije koju je osnovao još 1990-ih. Sljedeći korak bili su gigantski državni ugovori o snabdijevanju hranom. Nove mogućnosti su se pojavile kada je Rusija anektirala Krim u martu 2014. i ubrzo nakon toga vojno intervenisala u istočnoj Ukrajini Grupa Vagner prvi put je pomenuta 2014, kada je počela podržavati proruske snage u istočnoj Ukrajini i imala veoma važnu ulogu u pripajanju Krima Rusiji.

Vagnerove snage takođe su bile aktivne u Africi i na Bliskom istoku. Vjerovalo se da je prije rata u Ukrajini, odnosno prije februara 2022. Vagner imao oko 5.000 boraca – uglavnom veterana ruskih elitnih pukovnija i specijalnih snaga. Međutim, taj broj je od tada znatno porastao. Prigožin je prilikom najave svog “marša za pravdu” na Moskvu rekao da je zapovijedao s 25.000 vojnika.

Prigožin je sa svojim plaćenicima 24. juna ove godine pokrenuo oružanu pobunu protiv ruske vlade. Ustanak je okončan intervencijom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Krajem juna prekinuo je pohod na Moskvu samo 200 kilometara od prestonice Rusije. Borcima Vagnera je izdao komandu da se vrate u bazu “kako se ne bi prolila ruska krv”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana