Klimatske promjene: Amerika gori na gotovo 50 stepeni

Tanjug
Klimatske promjene: Amerika gori na gotovo 50 stepeni

​FENIKS - Zapadna obala SAD priprema se za ekstremne vrućine sa temperaturama u pustinjskim gradovima koje će vjerovatno dostići do 49 stepeni celzijusa, a Feniks, u Arizoni, će nastaviti niz od sto dana sa temperaturama preko 38 stepeni, rekli su meteorolozi.

Na jugozapadu SAD u utorak je počela vrućina koja će trajati nekoliko dana, a beskućnici, stariji, djeca i ljudi sa zdravstvenim problemima su u najvećem riziku povezanim s vrućinom, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Očekuje se da najveće vrućine prođu do vikenda, ali će u međuvremenu temperature u Kaliforniji porasti, čak i na obali Pacifika koju obično rashladi okeanski povjetarac, rekao je Rič Ban, meteorolog iz Centra za predviđanje vremena. On je dodao da se visoke temperature od preko 38 stepeni takođe očekuju u državama Vašington i Oregon, prenosi Reuters.

Ban je napomenuo da zbog visokog atmosferskog pritiska neće biti oblaka, hladnijih vjetrova, pljuskova ili grmljavine, koji bi inače mogli da umanje uticaj intenzivnog sunčevog zračenja, prenosi "Tanjug".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana