Klark: Teritorijalni ustupci Ukrajine sve izvjesniji

Srna
Klark: Teritorijalni ustupci Ukrajine sve izvjesniji

BIJELJINA - Stručnjak londonskog tink tanka Civitas Robert Klark smatra da bi vlada u Kijevu, uz podršku Zapada, mogla biti prisiljena na teritorijalne ustupke Rusiji, što bi značilo njihov “razoran poraz”.

U tekstu za londonski “Dejli telegraf” on upozorava da će, ako Kijev ne uspije na bojnom polju da vrati veliki dio teritorija do zime, glasni pozivi na teritorijalne ustupke postati jači, i to ne samo u Ukrajini, nego i u zapadnim centrima.

“Zamor od rata počinje da nagriza strpljenje, međunarodne zalihe opreme i municije nestaju, a političari počinju brinuti o domaćim budžetima uoči nacionalnih izbora” - objašnjava Klark.

On poručuje da vlade širom Zapada moraju biti spremne za “mračnu perspektivu teritorijalnih ustupaka”.

Klark tvrdi da gusta minska polja desetkuju ukrajinska oklopna vozila i da su u svom nastojanju da stignu do Azovskog mora osvojili samo osam od potrebnih 100 kilometara.

Javni komentari koje je dao Oleksij Arestovič, bivši savjetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, pokazuju da su pregovori vjerovatniji nego što se prije mislilo.

Kako navode mediji, Arestovič je govorio o izgledima da Ukrajina učini teritorijalne ustupke u zamjenu za dozvolu da ostatak zemlje dobije najčvršću bezbjednosnu garanciju - članstvo u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana