Kiša ne staje na sjeveru Kine, hiljade izmještene u Pekingu

Tanjug
Foto: Tanjug

PEKING - Zbog oluje „Doksuri“, jedne od najžešćih koja je u zadnjih nekoliko godina zadesila Kinu, na sjeveru zemlje kiša neprestano pada i više hiljada ljudi je izmješteno u Pekingu.

Prema riječima Kineskog meteorološkog zavoda, područje, koje uključuje i Peking, ima srednji do visoki rizik od nevremena zbog kiše u sljedeća tri dana, prenosi Rojters. 

Danas se u glavnom gradu očekuje vrhunac oluje sa grmljavinom. 

Kako se oluja bude pomicala prema unutrašnjosti zemlje, predviđena je ukupna količina padavina od 100 milimetara ili više na 220.000 kvadratnih kilometara, što bi moglo da utiče na 130 miliona ljudi. 

Jačina „Doksuri“ se nastavlja smanjivati, ali je daleko od kraja njenog djelovanja, saopštio je Kineski meteorološki zavod i upozorio građane da budu oprezni i izbjegavaju područja visokog rizika - region Peking-Tianđin-Hebei gdje bi padavine mogle da dosegnu do 600 milimetara. 

Za vikend nivo malih i srednjih rijeka u južnom dijelu Pekinga, centralnoj i zapadnoj oblasti Hebeja, istočnom dijelu Šansija i sjevernom dijelu Henana, bi mogao da poraste iznad nivoa upozorenja, a poplave i geološke opasnosti bi se mogle dogoditi oko planinskih oblasti. 

Pekinške vlasti su obustavile sportske događaje, dok je veći broj turističkih mjesta i parkova zatvoren.  

Odjeljenje za kontrolu poplava je saopštilo da je mobilisalo 203.230 spasilaca i da je izmješteno 3.031 osoba, javili su lokalni mediji. 

„Doksuri“ je najjači tajfun koji je pogodio Kinu ove godine i drugi po jačini koji je pogodio jugoistočnu provinciju Fudžijan od tajfuna Meranti 2016. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana