Kinezi isprobali novi veliki transportni avion

Agencije
Kinezi isprobali novi veliki transportni avion

Novi kineski vojni transportni avion koji je imao "vazdušno krštenje" u subotu, predstavlja "prekretnicu" u ekspanziji i jačanju snaga Narodno-oslobodilačke vojske Kine, zvanično je objavljeno danas. Državni mediji su izvjestili da je Y-20 projektovan za potrebe prenošenja velikog tereta na velike daljine.

Fotografije mlaznog četvoromotorca Y-20 objavljenje su u mnogim medijima, prenosi agencija AFP. Sa doletom od 4.400 kilometara i maksimalnim teretom od 66 tona, taj avion za prevoz trupa i tereta "uvišestručava sposobnost" kineske armije u svjetskim razmerama, prokomentarisao je u uvodniku dnevnik "Global Tajms".

- Kina hvata korak s razvijenim vojnim silama", istakao je taj patriotski list, ukazujući da je Pekingu potrebno još desetak godina da ih dostigne.  

Y-20 koji ima motore ruske tehnologije, manje je savremen od svog američkog rivala "C-17 Globemaster III ", najnovije u seriji vojnih letjelica "Boinga", priznaje list "Čajna dejli".

Agencija AP prenosi da Kina kaže da je novi veliki avion uglavnom domaće proizvodnje i da može da zamjeni starije ruske avione koje Kina sada koristi.

Kina sada za prevoz i izviđanje koristi ruske teretnjake IL-76. AP prenosi da kineski izvori kažu da će Y-20 koristiti mlazne motore ruske proizviodnje, dok Kina ne razvija domaću zamjenu.

Prvi let Y-20 je propagiran u kontekstu jake teritorijalne napetosti u Istočnom kineskom moru, između Kine i Japana, podstaknute septembarskom odlukom Tokija da prisvoji mali arhipelag na koji pretenduju ta dva azijska kolosa, ukazuje AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana