Kineski i ruski zvaničnici na vojnoj paradi u Pjongjangu povodom Dana pobjede

Tanjug
Kineski i ruski zvaničnici na vojnoj paradi u Pjongjangu povodom Dana pobjede

PJONGJANG - Kineski i ruski zvaničnici prisustvovali su vojnoj paradi u prestonici Sjeverne Koreje, organizovanoj povodom obilježavanja 70 godina od završetka korejskog rata koji Pjongjang slavi kao Dan pobede, objavili su danas sjevernokorejski državni mediji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i i član Politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongdžong stajali su tokom parade pored sjevernokorejskog predsjednika Kim Džong-una dok su posmatrali vježbu napada dronovima i najnovije sjevernokorejske nuklearne rakete, prenio je Rojters.

Parada je održana tokom protekle noći, a tokom smotre Kim, Šojgu i Li su pričali, smijali se i salutirali dok su sjevernokorejski vojnici marširali, vidi se na snimcima koje su objavili sjevernokorejski mediji.

Na paradi su prikazane i najnovije sjevernokorejske balističke interkontinentalne rakete “hvasong-17” i “hvasong-18” za koje se vjeruje da imaju domet da pogode mete bilo gdje u SAD, objavila je britanska agencija.

Kim je priredio prijem i ručak za Šojgua tokom kojeg je izrazio solidarnost sa ruskim narodom i vojskom, a razgovarali su o strateškoj bezbjednosnoj i odbrambenoj saradnji dvije zemlje.

Šojgu je pohvalio sjevernokorejsku vojsku kao “najjaču na svijetu”, javila je KCNA.

Na drugom sastanku, Šojgu je pročitao pozdravni govor ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je zahvalio Sjevernoj Koreji na podršci Rusiji tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U govoru na paradi, ministar odbrane general Kang Sun-nam optužio je SAD i njihove saveznike za povećanje napetosti u regionu.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN zbog svog raketnog i nuklearnog programa od 2006. godine, a to uključuje zabranu razvoja balističkih projektila.

Rusija i Kina su se posljednjih godina protivile nastojanju SAD da se Sjevernoj Koreji uvedu nove sankcije zbog nastavka razvoja balističkih projektila, tvrdeći da sankcije treba ublažiti u humanitarne svrhe i da treba otpočeti pregovore sa Pjongjangom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana