Kineska vojska objavila animirani film koji aludira na ujedinjenje Kine i Tajvana

Tanjug
Foto: Jedna od najpoznatijih drevnih kineskih slika

PEKING- Kineska vojska objavila je kratki animirani film koji prikazuje dijelove svitka rastrganog na dva dijela prije više od 300 godina, kako se ponovo sjedinjuju, za šta se vjeruje da je aluzija na ujedinjenje Tajvana sa kopnenom Kinom.

Kako je danas prenio Rojters, film, objavljen na Dan državnosti, odnosno na 74. godišnjicu uspostavljanja Narodne Republike Kine, predstavlja dva dijela ''Stava u planinama Fučun'', jedne od najpoznatijih drevnih kineskih slika, čija se dva dijela čuvaju odvojeno u Kini i Tajvanu, kako se spajaju.

U filmu, dva vilenjaka, koji predstavljaju dva dijela slike koju je u 17. vijeku rastrgao jedan od njenih vlasnika, na kraju filma se uz pomoć čarolije ponovo spajaju u jednu cjelinu.

Kraći komad svitka, poznat kao "Preostala planina", dugačak oko 51 centimetar, nalazi se u Muzeju provincije Džeđiang u gradu Hangdžou u Kini, dok tajvanski muzej u Nacionalnoj palati čuva 640 centimetara dugačak ''Svitak Majstora Vujong'' od 1950-ih.

Dva dijela su nakratko spojena 2011. godine kada je Kina pozajmila svoj fragment tajvanskom muzeju na dva mjeseca tokom perioda toplijih odnosa, dok je Tajvan vodio politiku ekonomskog zbližavanja sa Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana