Kineska firma želi da njeni zaposleni imaju djecu, ulaže 127 miliona evra

Tanjug
Foto: Shine.com

ŠANGAJ - Kineska kompanija Trip.kom, jedna od najvećih svjetskih onlajn turističkih agencija, uvodi nove subvencije za brigu o djeci u vrijednosti od milijardu kineskih juana, odnosno oko 127 miliona evra, kako bi podstakla 32.000 zaposlenih u ovoj firmi da imaju djecu.

Radnici koji su u kompaniji najmanje tri godine će dobijati godišnji bonus od 10.000 juana, odnosno 1.260 evra, za svako novorođeno dijete od prvog rođendana djeteta do njegove pete godine, prenosi CNN. 

"Cilj kompanije je da pruži finansijsku podršku koja će ohrabriti naše zaposlene da osnuju ili prošire svoje porodice, a da time ne ugroze svoje profesionalne ciljeve i dostignuća", saopštio je danas izvršni predsjednik firme Trip.kom Džejms Liang.

Odluka stupa na snagu već sutra.

Broj stanovnika Kine se 2022. godine smanjio prvi put u više od 60 godina, sa samo 6,77 novorođenčadi na 1.000 ljudi, što je najniža stopa nataliteta od osnivanja komunističke Kine 1949. godine.

Peking je 2015. godine ukinuo svoju decenijsku "politiku jednog djeteta" i dozvolio bračnim parovima da imaju dvoje djece, ali to nije zaustavilo pad kineskog nataliteta, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana