Kina zabrinuta zbog američkog plana

Srna
Kina zabrinuta zbog američkog plana

PEKING - Kina je veoma zabrinuta zbog izvještaja u kojem se navodi da su SAD usvojile novi nuklearni strateški plan povodom brzog rasta atomskog arsenala Kine, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"SAD šire narativ o kineskoj nuklearnoj prijetnji i pronalaze izgovore da bi težile strateškoj prednosti", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", američki predsjednik Džozef Bajden u martu je odobrio povjerljivi nuklearni strateški plan koji se fokusira na ubrzano rastući kineski atomski arsenal.

Cilj plana je da se Amerika pripremi za moguće koordinisane nuklearne izazove iz Kine, Rusije i Sjeverne Koreje.

"Kina je ozbiljno zabrinuta zbog tog izvještaja, a činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD posljednjih godina neprestano podsticale takozvanu teoriju kineske nuklearne prijetnje", rekao je Mao.

Bijela kuća je saopštila ranije da povjerljivi nuklearni strateški plan koji je Bajden odobrio ove godine nije odgovor ni na jednu zemlju ili prijetnju.

U godišnjem izvještaju Pentagona u oktobru prošle godine navodi se da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava u svom arsenalu i da će ih vjerovatno imati više od 1.000 do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana