Kina: Zabrana TikToka postavlja pitanja o poslovnom okruženju u EU

Anadolija
Kina: Zabrana TikToka postavlja pitanja o poslovnom okruženju u EU

ISTANBUL - Reagujući na zabranu Evropske unije (EU) koja se odnosi na popularnu društvenu mrežu TikTok, Kina je u srijedu pozvala EU da omogući nediskriminatorno poslovno okruženje za kompanije svih zemalja, javlja Anadolija.

"Zabrana EU TikToka za uređaje zaposlenih podriva povjerenje međunarodne zajednice u poslovno okruženje EU", izjavila je portparolka kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare u srijedu u Pekingu.

Evropska komisija naložila je prošle sedmice svojim zaposlenicima da uklone aplikaciju TikTok sa svojih privatnih i poslovnih telefona zbog sigurnosnih razloga. Svim zaposlenicima Komisije naloženo je da uklone aplikaciju sa svojih privatnih ili poslovnih uređaja na kojima je instalirana bilo koja aplikacija vezana uz posao.

Praktično, zaposleni moraju ukloniti aplikaciju sa svojih uređaja koji se koriste za rad.

"EU treba da poštuje tržišna pravila i prestane da generalizuje koncept nacionalne bezbjednosti, i treba da obezbijedi fer okruženje za strane kompanije", dodala je Mao Ning. Nekoliko zapadnih zemalja iznijelo je navodne bezbjednosne zabrinutosti zbog korištenja kineske aplikacije za društvene mreže.

Kanada je zabranila TikTok na svim vladinim uređajima u ponedjeljak zbog navodnih bezbjednosnih razloga.

"To bi mogao biti početak daljeg obračuna", rekao je premijer te zemlje Justin Trudeau.

Zakonodavci u Danskoj su pozvani da deinstaliraju TikTok aplikaciju sa svojih radnih uređaja - mobilnih telefona, tableta i računara, takođe zbog sigurnosnih razloga. SAD su objavile da preduzimaju sve korake da zaštite podatke Amerikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana