Kina uvela sankcije Biblioteci Ronalda Regana

Tanjug
Kina uvela sankcije Biblioteci Ronalda Regana

PEKING - Kina je uvela sankcije Predsjedničkoj biblioteci Ronalda Regana i ostalim američkim i azijskim organizacijama-podružnicama kao osvetu zbog nedavnog sastanka predsjedavajućeg američkog Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija i tajvanske predsjednice Caj Ing-ven, prenio je AP.

Biblioteka Ronald Regan u Kaliforniji bila je mjesto susreta Mekartija i Caj.

Kina je obećala kontramjere protiv Tajpeja zbog odnosa koje ima sa SAD.

-Preduzećemo odlučne mjere da kaznimo separatističke snage „tajvanske nezavisnosti“ i njihove akcije, kao i da odlučno štitimo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje -  saopštilo je kinesko Odjeljenje za pitanje Tajvana.

-Osim Biblioteci, sankcije su uvedene i Fondaciji Prospekt i Savєetu azijskih liberala i demokrata, koji su u Aziji locirani, jer su"bili umiješani u promovisanje tajvanske nezavisnosti pod maskom akademske i istraživačke razmjene - naveo je portparol kineskog Odeljenja za pitanje Tajvana Džu Fenglijan.

Kinesko ministarstvo je pojasnilo da su Institut Hadson i Biblioteka Regan sankcionisani jer su "davali platformu i pogodnosti za tajvanske separatističke aktivnosti".

Takođe, sankcije su uvedene protiv četiri osobe iz ovih institucija, a Peking je poručio da će njihova imovina u Kini biti zamrznuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana