Kina: Prvi smrtni slučaj od soja H3N8 virusa ptičijeg gripa

Srna
Foto: Ilustracija

PEKING- Jedna žena preminula je u Kini nakon što je oboljela od ptičijeg gripa H3N8, što je prvi smrtni slučaj kod ljudi od ovog soja virusa, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacije /SZO/.

"Kod pacijenta je registrovano više drugih medicinskih problema. Takođe, pacijent je imao istoriju izloženosti živoj živini prije početka bolesti i istoriju prisustva divljih ptica u svom domu. Nijedan bliski kontakt sa slučajem nije razvio infekciju ili simptome bolesti u vrijeme izvještavanja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da preliminarni nalazi sugerišu da je žena bila izložena virusu na pijaci žive živine. Uzorci prikupljeni sa pijace, gdje je pacijentkinja provela vrijeme prije početka bolesti, bili su pozitivni.

"Međutim, i dalje nije jasno šta je tačan izvor ove infekcije i kako je ovaj virus povezan sa drugim virusima ptičjeg gripa A /H3N8/ koji kruže kod životinja", dodaje se u saopštenju.

Poznata su tri slučaja infekcije ovim sojem ptičjeg gripa i to svi u Kini. Jedan dječak je u aprilu prošle godine dobio tešku upalu pluća nakon što je pojeo piletinu, dok se drugo dijete lakše razboljelo u maju nakon posjete pijaci gdje se prodavala živa živina.

Treći pacijent, pedesetšestogodišnja žena iz jugoistočne primorske provincije Guangdong, razboljela se u februaru ove godine. Ona je početkom marta hospitalizovana zbog teške upale pluća i umrla je 16. marta.

Virusi ptičjeg gripa A /H3N8/ otkriveni su kod pasa, konja, svinja, magaraca i nedavno foka, ali je SZO navela da virus nema sposobnost da lako "skače" s osobe na osobu, što znači da je mali rizik od epidemije. Međutim, upozorava se da je globalni nadzor potreban da bi se otkrile "promjene povezane sa cirkulišućim virusima gripa".

Mnoge zemlje su na oprezu u vezi sa ptičjim gripom H5N1, koji se širom svijeta proširio 2008. godine i povremeno se prenosi na sisare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana