Kina podiže starosnu granicu za odlazak u penziju

Srna
Kina podiže starosnu granicu za odlazak u penziju

PEKING - Kina će postepeno podizati starosnu granicu za odlazak u penziju prvi put od 1950-ih, pošto se zemlja suočava sa starenjem stanovništva i sve manjim budžetom za penzije.

Takođe, neće biti dozvoljeno penzionisanje prije zakonskog roka, odnosno starosti, jer se Kina suočava sa starenjem i smanjenjem stanovništva, javlja Bi-Bi-Si.

Najviše zakonodavno tijelo Kine, odnosno Stalni komitet Nacionalnog narodnog kongresa, juče je odobrilo prijedloge za podizanje zakonske starosne granice za odlazak u penziju sa 50 na 55 godina za žene fizičke radnike i sa 55 na 58 godina za žene na poslovima u administraciji.

Kod muškaraca starosna granica pomjera se sa 60 na 63 godine, a trenutna starosna granica za penzionisanje u Kini je među najnižima u svijetu.

Prema planu usvojenom juče, promjena će stupiti na snagu od 1. januara 2025. godine, pri čemu će se starosna granica za odlazak u penziju povećavati svakih nekoliko mjeseci u narednih 15 godina, javili su kineski državni mediji.

Penzionisanje prije zakonske starosne granice neće biti dozvoljeno, prenijela je državna novinska agencija Sinhua, iako ljudi mogu da odlože odlazak u penziju za najviše tri godine.

Od 2030. zaposleni će morati da uplaćuju više doprinosa u sistem socijalnog osiguranja da bi primali penzije, a do 2039. godine morali bi da plate 20 godina doprinosa da bi mogli da dobiju penzije.

Državna Kineska akademija društvenih nauka saopštila je 2019. da će glavni državni penzioni fond zemlje ostati bez novca do 2035. godine, a to je bila procjena prije pandemije virusa korona koji je teško pogodio kinesku ekonomiju.

Plan za podizanje starosne granice za odlazak u penziju i prilagođavanje penzione politike zasnovan je na sveobuhvatnoj procjeni prosječnog životnog vijeka, zdravstvenih stanja, strukture stanovništva, nivoa obrazovanja i ponude radne snage u Kini, prenijela je Sinhua.

Ogromna populacija Kine opala je drugu godinu zaredom 2023. jer njena stopa nataliteta nastavlja da bilježi pad.

U međuvremenu, njen prosječan životni vijek porastao je na 78,2 godine, rekli su zvaničnici ranije ove godine.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, skoro trećina kineske populacije, oko 402 miliona ljudi, biće starija od 60 godina do 2040. godine, u odnosu na 254 miliona u 2019. godini.

Usporena ekonomija, smanjenje državnih beneficija i decenijama duga politika jednog djeteta stvorili su rastuću demografsku krizu u Kini.

Kini ponestaje vremena da izgradi dovoljno fonda za brigu o sve većem broju starijih.

Tokom naredne decenije, oko 300 miliona ljudi, koji su trenutno starosti od 50 do 60 godina, trebalo bi da se povuče sa tržišta rada.

Ovo je najveća starosna grupa u zemlji, skoro jednaka veličini stanovništva SAD. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana