Kina: Plan ispuštanja vode iz Fukušime je krajnje neodgovoran

Srna
Kina: Plan ispuštanja vode iz Fukušime je krajnje neodgovoran

PEKING - Izuzetno je neodgovorno što japanska vlada insistira na ispuštanju više od 1,3 miliona tona nuklearno kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima u more, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Kine pri UN Dai Bing.

Napominjući da je okean važan dio Zemljinog vodenog ekosistema, Dai je rekao da je duboko zabrinjavajuće to što japanska vlada ignoriše zabrinutost međunarodne zajednice i protivljenja pacifičke obale i ostrvskih zemalja i nastavlja svoj plan ispuštanja vode iz Fukušime.

Dai je juče, na sastanku o ciljevima održivog razvoja vode na Političkom forumu na visokom nivou UN o održivom razvoju, istakao da će plan japanske vlade o ispuštanju vode iz Fukušime ozbiljno ugroziti globalnu morsku životnu sredinu i ekosisteme, kao i živote i zdravlje ljudi u svim zemljama, javlja Kineski međunarodni radio.

Međunarodna zajednica bi trebalo ozbiljno da shvati ovo pitanje i apeluje na japansku stranu da se suoči sa legitimnim i razumnim zabrinutostima svih strana, zaustavi plan ispuštanja nuklearno kontaminirane vode u more, odloži nuklearno kontaminiranu vodu na naučno zasnovan, bezbjedan i transparentan način i prihvati strogi međunarodni nadzor, rekao je kineski izaslanik.

Kao aktivan učesnik u globalnoj saradnji u oblasti vodnih resursa, Kina će unaprijediti saradnju sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama na zaštiti vodnih resursa i održivom korišćenju, rekao je Dai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana