Kina ograničila izvoz dvije ključne sirovine!

G.S.
Foto: Ilustracija

PEKING - Kinesko ograničenje izvoza ključnih poluprovodničkih materijala budi strah od nestašice u zapadnoj industriji naprednih čipova i vojnog optičkog hardvera.

Ograničenja Pekinga na isporuke germanijuma i galijuma, koji se koriste za poluprovodničke aplikacije i komponente vojne i komunikacione opreme, dovela su do skoro dvostrukog povećanja cijena ovih minerala u Evropi tokom prošle godine, prenosi Fajnenšel tajms (FT).

„Situacija sa Kinom je kritična. Zavisni smo od njih“, rekao je anonimni izvor koji radi u neimenovanoj kompaniji koja je veliki potrošač poluprovodničkih materijala.

Izvor navodi da je su ukupne isporuke galijuma iz Kine pale za 50 odsto od trenutka kada je vlada u Pekingu počela sa ograničenjem izvoza.

„Ako Kina smanji izvoz galijuma kao što je to učinila u prvoj polovini godine, onda će naše rezerve biti potrošene i doći će do nestašice“, tvrdi pomenuti izvor.

Vlada kineskog predsjednika Si Đinpinga spremna je da udari na zapadne ekonomske interese kako bi uzvratila na američka ograničenja pristupa najmodernijim tehnologijama, smatraju analitičari.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana