Kim posjetio velike fabrike oružja i zatražio veću proizvodnju

Anadolija
Kim posjetio velike fabrike oružja i zatražio veću proizvodnju

PJONGJANG - Sjevernokorejski lider Kim Džong Un posjetio je s vodstvom vladajuće stranke velike fabrike oružja i zatražio veću proizvodnju, objavili su u srijedu državni mediji, prenosi Anadolu.

Kim je u utorak posjetio glavne industrijske objekte i fabriku za proizvodnju medicinskih aparata nakon završetka četvorodnevnog sastanka Centralnog komiteta Radničke stranke, javila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Sjevernokorejski lider je istakao važnost proizvodnje municije za ovu godinu i naoružavanje zemlje kako bi se pravilno organizovala i usmjerila modernizacija proizvodnih linija.

Kritičari optužuju Sjevernu Koreju da daje prednost proizvodnji oružja „kako bi podstakla svoju agresivnu vanjsku politiku nauštrb javnog blagostanja“.

Tokom četvorodnevnog sastanka, vodstvo vladajuće stranke razmatralo je “nedostatke” u nacionalnoj ekonomiji kao i u pravosudnom sistemu zemlje.

Bio je to prvi sastanak od prošlomjesečne posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, kada su dvije zemlje potpisale sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu kojim se obavezuju da će jedna drugoj pružiti vojnu pomoć “bez odlaganja” ako bilo koju od njih napadne treća zemlja.

Sjeverna Koreja je u utorak saopštila da je uspješno testirala “novi tip balističke rakete” sposobne da nosi bojevu glavu tešku 4,9 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana