Kim Džong Un razgovarao sa Šojguom o pitanjima bezbjednosti

Tanjug
Kim Džong Un razgovarao sa Šojguom o pitanjima bezbjednosti

PJONGJANG - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se u Pjongjangu sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

-Kim Džong-un se sastao sa ministrom odbrane Šojguom i sa njim razmijenio srdačne pozdrave...Tokom razgovora prisjetili su se duboke istorije prijateljstva između dvije zemlje i razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti nacionalne odbrane i bezbjednosti - prenosi sjevernokorejski radio Glas Koreje.

Navodi se da je Šojgu dao Kimu pismo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sjevernokorejski lider i ruski ministar odbrane posjetili su „Izložbu oružja -2023“ koju sponzoriše Ministarstvo odbrane Sjeverne Koreje povodom 70. godišnjice pobjede u Velikom otadžbinskom oslobodilačkom ratu, kako se u toj zemlji naziva Korejski rat (1950-1953).

Šojgu je izrazio zahvalnost lideru Sjeverne Koreje što je ukazao gostoprimstvo i posvetio veliku pažnju delegaciji, uprkos zauzetosti.

Kim Džong Un je govorio o pitanjima od „zajedničkog interesa” koja se odnose na borbu protiv „nasilja i samovolje imperijalista”, borbu za suverenitet i interese dvije zemlje, međunarodnu pravdu i mir.

-Kim Džong Un je još jednom izrazio uvjerenje da će ruska vojska i narod postići veliki uspjeh u borbi za izgradnju jake države -  prenosi Ria novosti.

Kim je sa ruskim ministrom odbrane i predstavnikom NR Kine, odgledao svečani koncert u čast 70. godišnjice zaključenja primirja u Korejskom ratu (1950-1953).

On je u salu ušao zajedno sa Šojguom i članom politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongdžong, prenosi Ria novosti.

Na sceni su nastupile vodeće civilne i vojne umjetničke grupe Sjeverne Koreje, a izvođene su vojne pjesme u čast Dana pobjede, pjesme kojima se veličaju zasluge bivšeg lidera Kim Il Sunga, kao i potpuri kineskih i ruskih pjesama za „misije prijateljstva“ predstavnika Ruske Federacije i Kine.

Ruska vojna delegacija na čelu sa ministrom odbrane doputovala je u utorak u Sjevernu Koreju, kako bi učestvovala na svečanosti povodom 70. godišnjice završetka Korejskog rata.

Kako su istakli u ruskom Ministarstvu odbrane, posjeta će pomoći jačanju vojnih veza Moskve i Pjongjanga i postaće važna faza u razvoju saradnje dvije zemlje.

Radna posjeta ruskog ministra završava se danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana