Kim Džong Un nadgledao testiranje dronova samoubica

Tanjug
Kim Džong Un nadgledao testiranje dronova samoubica

PJONGJANG, SEUL  - Lider Severne Koreje Kim Džong Un nadgledao je uspješno testiranje novih "dronova samoubica", objavili su danas sjevernokorejski državni mediji.

Testiranje je izvršeno prilikom posjete Kim Džong Una Institut za bespilotne letjelice Akademije odbrambenih nauka, a bespilotne letjelice različitih tipova su ispravno identifikovale i uništile određene ciljeve nakon leta unaprijed određenim rutama, navodi agencija KCNA.

Sjevernokorejski lider je rekao da je neophodno razvijati i proizvoditi više "dronova samoubica" koji će se koristiti u jedinicama taktičke pješadije i specijalnih operacija.

Kim Džong Un je istakao potrebu da se intenzivnije sprovode ispitivanja borbene primjene dronova i da jedinice vojske Sjeverne Koreje njima budu opremljene što je prije moguće.

Rojters navodi da se na fotografijama koje su objavili državni mediji vide najmanje četiri različite vrste dronova.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je da je to prvi put da je Pjongjang pokazao "dronove samoubice", koji su 2022. godine prešli granicu sa Južnom Korejom i čak nakratko ušli u zonu zabrane letova oko predsjedničke kancelarije Seula, navodi agencija.

Seul je naveo da će ove godine rasporediti lasersko oružje za obaranje sjevernokorejskih dronova, čime je Južna Koreja postala prva zemlja u svijetu koja će rasporediti takvo oružje u vojsci.

Južna Koreja i SAD prošle nedjelje započele su zajedničke godišnje vojne vježbe, koje podrazumijevaju i uvježbavanje odbrane od sjevernokorejskih dronova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana