Kijevsko-pečerska lavra prelazi na julijanski kalendar

Srna
Kijevsko-pečerska lavra prelazi na julijanski kalendar

KIJEV - Kijevsko-pečerska lavra će od 15. novembra preći na Julijanski kalendar, koji je važeći za raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Vršilac dužnosti vikara Svetouspenske Kijevsko-pečerske lavre arhimandrit Avramij saopštio je na "Fejsbuk" stranici da će to biti učinjeno na brojne molbe parohijana Kijevo-pečerske lavre, sa blagoslovom svetog arhimandrita Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre, Njegovog blaženstva mitropolita Epifanija.

Raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine prešla je na Julijanski kalendar od 1. septembra ove godine.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Situacija oko manastira Kijevsko-pečerska lavra, jednog od prvih ruskih manastira i najstarijeg manastira u današnjoj Ukrajini, postala je napeta od 30. marta, kada su monasi kanonske crkve Moskovske patrijaršije odbili da napuste manastir kako je zahtijevala direkcija Ministarstva kulture Ukrajine.

Specijalni predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za saradnju u polju praćenja poštovanja prava na slobodu vjeroispovijesti Genadij Askaldovič izjavio je tada da je iseljenje monaha iz manastira Kijevsko-pečerska lavra još jedan čin bezakonja i proizvoljnosti vlasti u Kijevu.

Ruska pravoslavna crkva upozorila je tada da je Vlada Ukrajine, pod lažnim izgovorom i iz političkih razloga, započela proces eliminacije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, što zahtijeva nezavisnu međunarodnu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana