Kijevske snage izvele napad na Krim i Moskvu uz pomoć dronova

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 522. Ruske snage izvele su napad na mjesto komande Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovsku. Ukrajinska vojska pokušala je raketama „storm šedou“ da uništi prugu između Hersonske oblasti i Krima. Sve rakete oborili su ruski sistemi PVO. U nedelju pokušan napad dronovima na Moskvu, svi oni su neutralisani.

Mask odbio Ukrajini pristup "Starlinku" kod Krima

Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini omogući pristup mreži Starlink u blizini Krima, piše Njujork tajms.

"Prema izvorima koji su upoznati sa situacijom, Mask je tokom sukoba nekoliko puta ograničavao pristup Starlinku. U jednom trenutku je odbio zahtev ukrajinske vojske da uključi terminal u blizini Krima", navodi se u članku njujorškog dnevnika. 

Prema pisanju lista, to je uticalo na strategiju na bojnom polju.

Mask, kako se navodi, ima "crvene linije" koje ne prelazi, a među njima je i potencijalni napad Oružanih snaga Ukrajine na Krim uz pomoć njegovih tehnologija. 

Mask je, takođe, prekinuo pristup ukrajinskoj vojsci nekim terminalima Starlinka, zbog neplaćanja 2.500 dolara mjesečnog zakupa za svaku instalaciju.

Starlink je satelitska mreža dizajnirana da obezbijedi širokopojasni pristup internetu bilo gdje u svijetu.  Od 2018. godine projekat sprovodi "Spejs eks" u vlasništvu Ilona Maska.

Putin nakon sastanka s afričkim liderima: Rusija spremna za sukob sa NATO

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne želi direktan sukob sa NATO ali da je, ako neko to želi, Moskva spremna.

"Uvijek smo spremni za svaki scenario. Ali ovo niko ne želi. I na inicijativu američke strane, svojevremeno smo napravili poseban mehanizam za sprečavanje ovih sukoba. Naši šefovi pojedinih resora direktno komuniciraju jedni sa drugima i imaju mogućnost da se konsultuju o svakoj kriznoj situaciji", rekao je Putin na konferenciji za novinare poslije Samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu. 

Napomenuo je da to sugeriše da "niko ne želi nikakve sukobe", prenose RIA Novosti. 

Prema riječima ruskog predsjednicima, Zapad za sopstvene greške okrivljuje Rusiju, dok je korijen ekonomskih problema zapadnih zemalja u greškama, "koje su decenijama ponavljale iznova i iznova, na osnovu oportunističkih unutrašnjepolitičkih razmatranja".

Putin je istakao da se afričke zemlje dobro odnose prema Ukrajini i iskreno razmišljaju šta da urade da se tamo okonča sukob. 

Ne rade to pod pritiskom spolja, već "na osnovu unutrašnjih motiva'', rekao je ruski lider. "

Uostalom, kada govorimo o tome da je Sovjetski Savez pružio pomoć afričkim zemljama u borbi za nezavisnost, ne smijemo zaboraviti da je u to vrijeme Ukrajina bila dio Sovjetskog Saveza. Generalno, prema Ukrajin se dobro i iskreno odnose. Želim ovo da istaknem – iskreno razmišljaju šta da urade da okončaju sukob", rekao je Putin novinarima.

Dodao je da afričke zemlje ne zaboravljaju na podršku Rusije, uključujući i podršku u Ujedinjenim nacijama. 

"Rusija nije odbila mirovne pregovore o Ukrajini, dok je Kijev potpisao ukaz o zabrani pregovora," rekao je Putin.

Rogov: Ruske snage izvele su kontranapad i potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko

Ruske snage izvele su kontranapad i potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko na zaporoškoj liniji fronta, izjavio je šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, Staromajorsko je faktički prešlo u sivu zonu.

„Sada se vode borbe ne toliko za samo naselje, koliko za kontrolu nad njegovim predgrađem“, naglasio je Rogov.

Snage grupe snaga „Zapad“ Oružanih snaga Rusije su tokom ofanzivnih dejstava na kuzemovskom delu kupjanskog pravca zauzele dva uporišta, dvije osmatračnice i tri zemunice Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Novoselovskog, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe pukovnik Sergej Zibinski.

On je dodao da je tokom kontrabaterijske borbe artiljerija uništila dvije neprijateljske minobacačke posade kod naselja Rozovka i Steljmahovka.

Grupa „Zapad“ takođe je spriječila pokušaj ukrajinskih snaga da prebace rezerve na prvu liniju fronta u kupjanskom pravcu, a ukrajinske snage izgubile su oklopni transporter, rekao je Zibinski.

Kijevske snage izvele napad na Krim uz pomoć 25 dronova

Kijevski režim organizovao je napad na objekte na Krimu uz pomoć 25 dronova koji su svi uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šesnaest bespilotnih letjelica oborile su snage PVO, još devet je neutralisano sredstvima za elektronsko ratovanje, a da nisu stigli do cilja. Oni su se srušili u Crnom moru i na rtu Tarhankut.

Rusija: Ukrajina dronovima napala Moskvu

U napadu nije bilo žrtava i materijalne štete, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Kijevske snage su u nedjelju rano ujutru pokušale da organizuju teroristički napad na Moskvu uz pomoć tri drona, jedan dron su oborili sistemi PVO, dva su neutralisana sistemima za elektronsko ratovanje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jednu bespilotnu letjelicu oborile su snage PVO u Odincovskom okrugu Moskovske oblasti. Druga dva drona srušila su se na teritoriju kompleksa „Moskva siti“, dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da su u napadu neznatno oštećene fasade na dvije poslovne zgrade, ali da niko nije stradao.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana