Uništeno 15 ukrajinskih dronova u Donbasu

GS
Foto: Tass

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 701 dan.

Uništeno 15 ukrajinskih dronova u Donbasu

Ruska Borbena grupa "Jug" uništila je 15 ukrajinskih dronova tokom prethodnog dana, rekao je agenciji TASS portparol Grupe Vadim Astafjev.

"Sistemi protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja oborili su 15 ukrajinskih bespilotnih letjelica kod Spornog, Ševčenka i Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici", naveo je Astafjev.

Prema njegovim riječima, ruske snage uništile su i poljsku samohodnu haubicu "krab", američke haubice "M777" promjera 155 milimetara i "M119" promjera 105 milimetara, kao i haubice "Msta-B" i "D-20" promjera 152 milimetra, te dvije samohodne haubice "gvozdika".

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) pokrenula krivični postupak po predmetu pada aviona Il-76

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je krivični postupak po predmetu pada aviona Il-76 sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, javila je agencija RBK, pozivajući se na SBU.

Ukazuje se da je predmet klasifikovan pod članom o kršenju zakona i običaja ratovanja.

Rusija će nastaviti da razgovara o razmjeni zarobljenika sa Ukrajinom

Rusija će nastaviti da razgovara o razmjeni zarobljenika sa Ukrajinom i nakon pada Il-76, ali uzimajući u obzir sve događaje, rekao je šef Komiteta za odbranu Dume Andrej Kartapolov.

„Ne možemo da napustimo naše momke i zato ćemo čak i razgovarati sa đavolom, raditi čak i sa nečistima, ali moramo da izvučemo naše momke, nemamo drugog izbora", dodao je on.

Velika Britanija zatražila od Njemačke da joj proda krstareće rakete Taurus

Velika Britanija je zatražila od Njemačke da joj proda krstareće rakete Taurus, obećavajući u zamjenu da će Ukrajini isporučiti više projektila dugog dometa Storm Šedou. To će omogućiti da se izađe iz ćorsokaka po pitanju isporuka visokopreciznog oružja u Kijev, piše Handelsblat, pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi i diplomatskim krugovima.

Britanska strana je iznijela predlog prije nekoliko nedelja, ali njemačka vlada još nije dala odgovor. Administracija njemačkog kancelara Olafa Šolca zvanično ne komentariše ovu informaciju, ali, kako navodi Handelsblat, razmatraju mogućnost prodaje Taurusa Londonu.

Pronađene obje crne kutije ruskog vojno-transportnog aviona Il-76

Obje crne kutije ruskog vojno-transportnog aviona Il-76 koji je oborila Ukrajina pronađene su na mestu pada u Belgorodskoj oblasti, tehničko stanje je dobro, rekao je za Sputnjiku predstavnik hitnih službi.

„Otkrivene su obje crne kutije – uređaj za snimanje parametara leta i diktafon", rekao je sagovornik agencije.

Ignat: Kijev sada ne bi mogao da prihvati lovce F-16

Kijev sada ne bi mogao da prihvati lovce F-16, čak i kada bi mu ih evropske zemlje poklonile, saopštio je predstavnik komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

„Mogli ste čuti razne izjave evropskih lidera da su spremni da nam isporuče avione da teritorijalno budu locirani kod nas", rekao je on televiziji Rada.

„Ali to nije opcija koja odgovara Ukrajini. Oni su nam potrebni za posao, da pokriju vazdušni prostor", dodao je on.

Ignat je objasnio da trenutno u Ukrajini ne postoji infrastruktura neophodna za održavanje F-16 i, pored toga, nema pilota obučenih za upravljanje njima.

„To nisu samo avioni, već avijacioni kompleksi koji zahtevaju odgovarajuće uslove, opremljene aerodrome i pilote", naveo je on.

Rusija izvela 14 napada dronovima i pet napada raketama tokom noći

Rusija je izvela 14 napada dronovima i pet napada raketama tokom noći, saopštila je ukrajinska vojska i dodala da su PVO sistemi oborili 11 dronova.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo navelo je na Telegramu da je Rusija gađala uglavnom jug Ukrajine, prenio je Rojters.

Regionalni guverner Odese Oleh Kiper naveo je na Telegramu da su dvije osobe ranjene tokom napada na crnomorsku luku.

"Uprkos efikasnom i plodonosnom naporu naše odbrane da odbije neprijateljske napade, nažalost, industrijski objekat u Odesi je pogođen, a oštećene su stambene zgrade", rekao je Kiper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana