Kijev tvrdi da napreduje na jugu; Iguman lavre Kijevsko-pečerske prebačen u pritvor

GS- Agencije
Kijev tvrdi da napreduje na jugu; Iguman lavre Kijevsko-pečerske prebačen u pritvor

Rat u Ukrajini ušao je u 507. dan. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da njene trupe napreduju na jugu zemlje. Tvrde da ruska vojska bilježi gubitke. Iguman lavre Kijevsko-pečerske prebačen u pritvor.

09:55 - Boris Džonson: Prijem Ukrajine u NATO bila bi poruka Putinu

Ukrajina je spremna da postane članica Severnoatlantske alijanse i potrebno je primiti je bez ikakvih uslova, što je moguće pre, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson u tekstu za list Dejli mejl.

"Nijedna zemlja nije uložila više napora od Ukrajine kako bi pokazala svoju podobnost za članstvo u NATO-u. Nijedne oružane snage nisu toliko strašne i efikasne u korišćenju oružja NATO-a“, naveo je Džonson.

09:37 - Predsjednik Južne Koreje u poseti Ukrajini

Ukrajina je spremna da postane članica Severnoatlantske alijanse i potrebno je primiti je bez ikakvih uslova, što je moguće prije, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson u tekstu za list Dejli mejl.

"Nijedna zemlja nije uložila više napora od Ukrajine kako bi pokazala svoju podobnost za članstvo u NATO-u. Nijedne oružane snage nisu toliko strašne i efikasne u korišćenju oružja NATO-a“, naveo je Džonson.

Prema njegovom mišljenju, početak procesa primanja Ukrajine u NATO poslužilo bi kao "odgovarajuća poruka" za predsednika Rusije Vladimira Putina.

08:42 - Ukrajinski general: Naše trupe napreduju na jugu, ruska vojska se povlači

Visoki ukrajinski general izvestio je na Telegramu o novom napretku na južnom frontu rata, rekavši da njegove trupe "sistematski pomeraju neprijatelja sa svojih pozicija".

General Oleksander Tarnavski, komandant ukrajinskih snaga na jugu, rekao je da su ruske snage beleže gubitke, te da su u prethodna 24 sata izgubile najmanje 200 vojnika.

Njegovi komentari su usledili kada su ukrajinski vojni analitičari sugerisali da ukrajinskim snagama nije bilo lako da napreduju ka jugu.

Kijev se fokusirao na zauzimanje sela na jugoistoku ka Azovskom moru i oblasti u blizini istočnog grada Bahmuta, koje su ruske snage zauzele u maju nakon meseci intenzivnih borbi.

Ruski izveštaji kažu da su njene snage odbile ukrajinske napade u istočnom regionu Donjecka, uključujući i okolinu Bahmuta.

07:20 - Iguman lavre Kijevsko-pečerske prebačen u pritvor

Ukrajinski sud doneo je odluku da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mjera kućnog pritvora koja je važila do 14. avgusta.

Njemu je ponuđeno da položi kauciju u iznosu od blizu 900.000 dolara, ali je on izrazio neslaganje sa sudskom odlukom i rekao da nema toliki novac, prenose RIA Novosti.

''Meni sude za Hrista, crkvu, veru. Sve je na advokatima'', rekao je Pavel nakon izricanja presude.

On je istakao da je sudija koji je doneo odluku bio ''pod pritiskom ljudi koji imaju interes'', a pre nego što su ga izveli u hodnik, zatražio je da iz automobila uzme jevanđelje i tablete, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana