Kijev tvrdi da je pogođena rafinerija nafte, Moskva da su oboreni dronovi iznad dvije oblasti

GS/Agencije
Kijev tvrdi da je pogođena rafinerija nafte, Moskva da su oboreni dronovi iznad dvije oblasti

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 574. dan. Oboreni dronovi iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, tvrdi Moskva. Kijev je, sa druge strane, saopštio da su ruske trupe tokom noći napale Ukrajinu sa 24 drona kamikaze, te da su u Kremenčugu tokom noći odjeknule eksplozije.

Uništeni dronovi iznad Belgorodske i Orlovske oblasti

Sistemi protivvazdušne odbrane Rusije uništili su ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, saopštila je Moskva, prenosi Izvestija

Stoltenberg: Ukrajini potrebna protivvazdušna odbrana

Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne dijelove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da je rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, “rat iscrpljivanja”, ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage.

-Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put - istakao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu u Njujorku gdje je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim riječima, Ukrajini je potrebno mnogo različitih vrsta podrške.

-Postoji hitna potreba za protivvazdušnim sistemima, ne samo za novim sistemima, već i za municijom, održavanjem, rezervnim dijelovima... Vidimo da protivvazdušna odbrana svakodnevno spašava živote u Ukrajini i potrebno je da održavamo sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine - naglasio je Stoltenberg.

On je odbio da kaže koliko municije NATO saveznici mogu da isporuče Ukrajini svake godine, niti kada će tačno avioni F-16 biti isporučeni Kijevu.

-Saveznici naporno rade na obuci (pilota za F-16) u što kraćem roku - rekao je Stoltenberg. On je istakao da je važnost slanja aviona F-16 i u tome što šalje poruku dugoročne i trajne podrške. -Spremni smo za duge staze. Ne zato što smo u mogućnosti da predvidimo koliko će tačno trajati ovaj rat, već zato što treba da pošaljemo poruku predsjedniku (Rusije Vladimiru) Putinu da nećemo čekati kraj ne radeći ništa - naglasio je čelnik NATO. Stoltenberg je rekao da bi voleo da vidi brži napredak u ukrajinskoj kontraofanzivi, ali i dodao da je ono što su osvojili na jugu i istoku i dalje “ogromno”.

Prema njegovom mišljenju, rat bi mogao da se nastavi i tokom jeseni i zime. “Ono što treba da nastavimo je da podržavamo Ukrajince i onda oni moraju da donose odluke na terenu”, rekao je on i dodao da rat iscrpljivanja postaje rat logistike.

Zelenski: Cilj Rusije da pretvori Ukrajinu u oružje protiv međunarodnog poretka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je pred Generalnom skupštinom UN da je cilj Rusije da svojom invazijom pretvori Ukrajinu u oružje protiv „međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“.

- Mnoga mjesta u sali Generalne skupštine mogu da postanu prazna ako Rusija uspije sa svojom izdajom i agresijom - rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba zaustaviti.

U svom prvom obraćanju Ujedinjenim nacijama, ukrajinski predsjednik rekao je da se „svijet mora ujediniti kako bi pobijedio rusku agresiju u Ukrajini“, prenio je Si-En-En.

- Jasno je, pokušaj Rusije da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamjenu za priznanje nekih, ako ne i svih, osvojenih teritorija. Rusija lansira cijene hrane kao oružje. Njihov uticaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije - rekao je Zelenski.

On je ukazao na to da Rusija pokušava da blokira snabdijevanje gasom i naftom evropskih zemalja koje su od nje zavisne, nazivajući to „energetskim oružjem“.

Zelenski je apelovao na svjetske lidere da „obuzdaju rusku upotrebu nuklearnih elektrana“.

Takođe je naveo da je rat u Ukrajini posljednji na dugačkoj listi ruskih sukoba.

- Mržnja protiv jedne nacije, tu se nikada ne zaustavlja. Svake decenije Rusija počinje novi rat. Dijelovi Moldavije i Gruzije ostaju okupirani. Rusija je Siriju pretvorila u ruševine. Rusija je skoro progutala Bjelorusiju. Očigledno prijeti Kazahstanu i drugim baltičkim državama -poručio je Zelenski.

On je rekao da radi na globalnom mirovnom samitu, ali nije naveo kada će on biti održan.

U svom govoru Zelenski je osudio, kako je naveo, ratnu praksu Rusije da nasilno odvodi ukrajinsku djecu u Rusiju, nazvavši je „genocidom“.

- Znamo imena desetina hiljada djece i imamo dokaze o stotinama hiljada drugih koje je Rusija kidnapovala na okupiranim teritorijama Ukrajine i kasnije deportovala - rekao je on.

Predsjednik Ukrajine je istakao da su lučki gradovi i infrastruktura predmet sve češćih napada Rusije, kao i da Ukrajina radi na uspostavljanju kopnenih ruta za izvoz ukrajinske hrane i pozvao lidere da podrže te inicijative.

Kijev: Rusija ciljala rafineriju u Kremenčuku,nakon napada izbio požar

Rusija je tokom noći u napadu dronom pogodila rafineriju nafte u Kremenčuku, u kojoj je izbio požar, saopštio je danas guverner Dmitro Lunjin.

-Rad rafinerije u centralnoj Poltavskoj oblasti Ukrajine  je privremeno zaustavljen – naveo je Lunjin na Telegramu, prenosi Rojters.

 On je dodao da nema informacija o žrtvama.

G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Japana, koji predsjedava G7, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

Saopštenje dolazi u trenutku kada direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji boravi u četvorodnevnoj posjeti Rusiji tokom koje se očekuje da dve države unaprijede političke odnose.

Članice G7 su takođe pozdravile učešće Pekinga na sastanku u Džedi koji je predvodila Ukrajina i "dalje ohrabrile Kinu da podrži pravedan i trajan mir, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju.

U saopštenju nije navedena nijedna država, ali se ukazuje da su članice "ponovile svoj poziv trećim stranama da prestanu sa bilo kakvom pomoći ruskom agresorskom ratu ili se suoče sa teškim troškovima".

Članice G7 su se obavezale da Ukrajini pruže bezbjednosnu, finansijsku i humanitarnu podršku, kao i podršku na oporavku i rekonstrukciji.

U saopštenju šefice diplomatije Japana Kamikava Joko, koja je predsjedavala sastanku, se, međutim, kritikuje Peking „zbog pretenzija na teritorije u Južnom Kineskom moru, 'militarizacije i drugih proaktivnih aktivnosti u regionu''.

U saopštenju se, između ostalog, dodaje da G7 ne mijenja stav kada je u pitanju podrška Tajvanu i njegovom ''smislenom učešću u međunarodnim organizacijama''.

Navodi se da su ministri spoljnih poslova G7 - Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD, tokom susreta u Njujorku još jednom potvrdili njihovo snažno zajedništvo kada je riječ o suprotstavljanju pretnjama međunarodnom miru i bezbednosti.

- Članice G7 su istakle važnost jačanja slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava, uz poštovanje Povelje UN, kao osnove saradnje među nacijama. One su se snažno usprotivile bilo kakvim unilateralnim pokušajima nasilne promene ili korekcijama statusa teritorija, uspostavljenih u miru - navodi se, pored ostalog, u saopštenju  japanske ministarke.

Učesnici sastanka takođe su još jednom uputili podršku 2030 Agendi održivog razvoja i Ciljevima održivog razvoja (SDGs).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana