Kijev traži zakonski model za popunu vojske

Tanjug
Kijev traži zakonski model za popunu vojske

KIJEV - Odbor za nacionalnu bezbjednost, odbranu i obaviještajne poslove ukrajinske Vrhovne rade u utorak, 9. januara, donijeće konačnu odluku o nacrtu zakona o mobilizaciji, izjavio je predsjednik odbora Oleksandr Zavitnevič.

"Pojedinačne odredbe nacrta zakona pretrpjeće značajne izmjene tokom razmatranja u parlamentu. Planiramo da u utorak usvojimo konačnu odluku Odbora o nacrtu zakona", napisao je Zavitnevič na Fejsbuku.

On je pojasnio da već treći dan traju razgovori sa predstavnicima Oružanih snaga Ukrajine i Ministarstva odbrane, uz učešće vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg.

"Postoji niz diskutabilnih normi koje članovi Odbora ne odobravaju. Sada je glavni zadatak pronaći balans između ustavnih prava i neophodnih mjera za riješavanje zadataka mobilizacije koji ograničavaju ova prava. Takođe je neophodno da se uzmu u obzir mogućnosti privrede. Postoje izuzetno teška pitanja finansijske podrške za mjere mobilizacije, izvori pokrivanja potreba", rekao je Zavitnevič.

Kabinet ministara Ukrajine je 25. decembra 2023. godine podnio Vrhovnoj radi nacrt zakona „O izmjenama i dopunama određenih zakonskih akata Ukrajine u vezi sa unapređenjem pojedinih pitanja mobilizacije, vojne registracije i završetka vojnog roka".

Kasnije je zamijenica šefa frakcije „Sluga naroda" Jevgenija Kravčuk rekla da se o ovom dokumentu neće glasati u verziji koju je predložila vlada, a da će Komitet Vrhovne rade za nacionalnu bezbijednost izraditi kompromisnu ​​verziju.

Prijedlog zakona između ostalog predviđa smanjenje starosne granice za mobilizaciju s 27 na 25 godina i odnosi se i na muškarce i na žene do 60. godine života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana