Kijev: Rusija izvela najveći napad na Ukrajinu ove godine

GS/Agencije
Kijev: Rusija izvela najveći napad na Ukrajinu ove godine

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 616. dana.

Ukrajina tvrdi da je Rusija u posljednja 24 sata bombardovala više od 100 naselja, najviše u jednom napadu od početka godine.

"U posljednja 24 sata, neprijatelj je bombardovao 118 naselja u deset regiona", objavio je na društvenim mrežama ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko, istakavši da je to "najviše od početka godine".

Osim toga, gađana je rafinerija nafte u Kremenčuku u centralnom dijelu zemlje usljed čega je izbio požar, prenosi Rojters.

Žrtava nije bilo, ali je više od stotinu vatrogasaca nekoliko sati gasilo požar, rekao je Klimenko. 

Više okolnih naselja ostalo je bez struje

Kijev: Tokom noći oboreno 18 dronova i vođena raketa Ks-59

Oružane snage Ukrajine saopštile su da su ruske tokom noći napale kritičnu infrastrukturu i vojne objekte, kao i da je protivvazdušna odbrana uspjela da obori 18 od 20 dronova “šahed” i jednu vođenu raketu Ks-59.

Ukrajinski Generalštab je saopštio da su ruske snage u protekla 24 sata intenzivirale istovremene napade u više pravaca, ali da su bili neuspješni.

Kako navode, tokom dana je došlo do 68 vojnih sukoba na Kupjanskom pravcu, u Harkovskoj oblasti i Luganskoj oblasti, u pravcu Bahmuta i južnog Donjecka, kao i na Šahtjorskom i Zaporoškom pravcu.

Kijev tvrdi da uprkos podršci iz vazduha ruske snage ne uspijevaju da opkole Avdejevku.

Blinken razgovarao sa Džonsonom o pomoći Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je prvi lični sastanak sa novoizabranim predsjedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, tokom kojeg je razgovarao o potrebi da se nastavi podrška Ukrajini, Izraelu i drugim važnim pitanjima, saopštio je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler na brifingu za medije.

-Bio je to uvodni sastanak, kada je državni sekretar imao priliku da se prvi put sretne sa predsjedavajućim Predstavničkog doma sa kojim je razgovarao o nizu pitanja, prije svega o zahtjevu za dodatna sredstva za podršku Ukrajini i podršci Izraelu, kao i o isporuci humanitarne pomoći Gazi i drugim oblastima - rekao je Miler, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, američki državni sekretar je razgovarao sa Džonsonom o najnovijim diplomatskim naporima u regionu Bliskog istoka, kao i o primarnim ciljevima oslobađanja talaca, evakuacije američkih državljana i sprečavanja širenja sukoba.

Blinken je danas sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, učestvovao na saslušanjima u Senatu SAD povodom zahtjeva predsednika Džozefa Bajdena za izdvajanje 106 milijardi dolara za potrebe nacionalne bezbjednosti.

Zelenski: Svaki dan da jačamo našu državu – to je sve što nam treba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je savremeni svijet tako uređen da se prebrzo navikava na uspjeh i da su mnogi u svijetu očekivali da nakon početka ruske agresije u punom obimu Ukrajina neće ustati.

Zelenski je u večerašnjem video obraćanju rekao da se sada kolosalne stvari koje čine Ukrajinci i svi ukrajinski vojnici doživljavaju „kao činjenica”, prenosi Ukrinform.

-Uspjeh Ukrajine u bici za Crno more je nešto što će biti u istorijskim knjigama, iako se sada o tome ne govori tako često. Ali bez obzira na sve, mi moramo da uradimo svoj dio – odbranimo svoju državu, ukrajinsku nezavisnost, svoj život, našu kulturu, ukrajinsku slobodu - naglasio je Zelenski.

On je izrazio zahvalnost svima u svijetu “koji pomažu Ukrajini da pobijedi agresora”.

-Slava svima koji se ne povlače, koji vjeruju u Ukrajinu baš kao što su vjerovali 24. februara i koji se na isti način bore za Ukrajinu, kojima je stalo do Ukrajine. Svakog dana treba da dodajemo snagu našoj državi – to je sve što nam treba - zaključio je ukrajinski lider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana