Kijev oslobodio 101 ruskog zarobljenika

GS/Agencije
Rat u Ukrajini – 358. dan
Foto: Agencije | Rat u Ukrajini – 358. dan

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 358. dan. Masovni raketni napadi širom Ukrajine. U Lavov oštećena kritična infrastruktura, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Tvrde da Rusija planira masovni napad za 24. februar, na godišnjicu napada na Ukrajinu.

Kijev oslobodio 101 ruskog zarobljenika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina nakon pregovora oslobodila 101 ruskog ratnog zarobljenika.

"Kao rezultat pregovora 101 vojnik vraćen je danas sa teritorije koju kontroliše Kijev", navodi se u saopštenju i dodaje da su vojnici bili u smrtnoj opasnosti u zarobljeništvu.

U saopštenju se navodi da će oslobođeni vojnici biti prebačeni u Moskvu na liječenje i rehabilitaciju vojnim avionom ruskih vazduhoplovnih snaga.

Ministarstvo ističe da su svi pušteni ruski vojnici dobili neophodnu medicinsku i psihološku pomoć

 

Evropski parlament je tokom glasanja u četvrtak u Strazburu o rezoluciji povodom obilježavanja godišnjice pokretanja specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini odbacio amandman kojim se EU poziva na pregovore.

Član rezolucije, u kojem se navodi da EP smatra da je „pobjeda Ukrajine moguća samo kroz kontinuirano i stalno povećanje isporuka Ukrajini svih vrsta naoružanja bez izuzetka", predloženo je da se zamijeni pozivom Evropskoj uniji „da učini napore da se obezbjedi prekid vatre i pregovori" uz uzimanje u obzir mogućeg multilateralnog formata za rješavanje situacije koji je predložio brazilski predsjednik Luis Inasio Lula da Silva.
Parlamentarci su odbacili ovaj amandman.

Poslanici EP su danas na plenarnoj sednici u Strazburu većinom glasova usvojili antirusku rezoluciju u kojoj se zemlje EU pozivaju da povećaju i ubrzaju isporuke svih vidova naoružanja Ukrajini.

Za rezoluciju je glasalo 444 poslanika, dok je protiv bilo njih 26.

Poslanici su bili protiv toga da se u rezoluciju unese amandman s pozivom da se hitno ulože diplomatski napori kako bi se okončali sukobi i postigao mir.

Takođe, odbili su da u dokument koji je donijet povodom godišnjice početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini unesu amandman o tome da postoji zabrinutost zbog opasnosti da ukrajinski sukob preraste u rat između nuklearnih država.

Američki general: Uskoro mogući pregovori Rusije i Ukrajine

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da se dogovorio sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o modernizovanju sistema nabavki za ukrajinsko Ministarstvo odbrane u skladu sa standardima agencije za nabavke NATO-a.

Sa današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske trupe su tokom prethodnog dana likvidirale do 65 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu;

- Do 135 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno tokom ofanzive u donjeckom pravcu;

- Ruske snage uništile su skladište municije 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnjekamskom okrugu u DNR;

- Ruske snage pogodile su u hersonskom pravcu četiri skladišta municije snaga teritorijalne odbrane Ukrajine. U ovom pravcu uništena je samohodna haubica „akacija" i haubica „msta B";

- Ruski PVO sistem je oborio ukrajinski Mi-8 helikopter u blizini naselja Dorošovka, u Harkovskoj oblasti.

- Ruske snage ubile više od sto ukrajinskih vojnika na krasnolimanskom pravcu;

- U protekla 24 časa ruski PVO sistemi uništili su 20 ukrajinskih dronova i 4 rakete ispaljene iz sistema „hajmars";

- Više od 55 ukrajinskih vojnika ubijeno u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

- Oružane snage RF pogodile su komandna mjesta tri brigade ukrajinskih snaga u DNR;

- Ruske snage uništile su kod Poltave skladište goriva i maziva za vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak tvrdi da je Rusija promijenila taktiku vođenja specijalne vojne operacije. 

Prema njegovim riječima, Oružane snage Rusije su navodno počele da koriste „lažne mete".

„Rusi su donekle promijenili taktiku. Sprovode aktivno izviđanje, koriste lažne mete", napisao je Jermak na svom Telegramu.

On je takođe potvrdio izveštaje o eksplozijama u Lvovskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine nakon što je širom zemlje izdato upozorenje o vazdušnoj opasnosti.

Ukoliko EU donese odluku o konfiskaciji zamrznutih ruskih sredstava u korist Kijeva, Rusija će preduzeti mjere u cilju zaštite svojih interesa, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.
„To što radi EU je apsolutno nezakonito i mnoge zemlje sumnjaju u usjpeh takvog poteza i njegove usklađenosti sa međunarodnim normama", rekao je Gruško.

Ambasadori EU su juče postigli dogovor o formiranju radne grupe s ciljem da se blokirana sredstva Rusije iskoriste u interesu Ukrajine.

Ambasadori EU nisu uspjeli da se dogovore o novom paketu sankcija Rusiji, konkretno, zbog ruskog kaučuka, objavio je list „Politiko", pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid.

„Jedna od spornih tačaka je sintetički kaučuk, protiv kojeg (Evropska) komisija želi da uvede sankcije", navodi se u materijalu.

Takođe se navodi da su zemlje poput Italije i Njemačke skeptične prema ideji uvođenja sankcija na uvoz ruskog sintetičkog kaučuka, dok Poljska podržava takvu mjeru.

Ruske jedinice zauzele su sve uzvišice u okolini Artjomovska (Bahmut), izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Igor Kimakovski.

„Ostao je faktički jedan mali koridor, koji takođe kontrolišemo mi, što značajno otežava njihov manevar za dovođenje ljudstva i municije", rekao je Kimakovski za emisiju „Solovjov uživo".

Prema njegovim riječima, u oblasti Artjomovska primećeno je mnogo stranih plaćenika.

„To su Poljaci, i francuski jezik, i engleski jezik. Već se pojavljuju jedinice koje dolaze iz Lavova", primjetio je Kimakovski.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen doputovao je u Kijev gdje će se sastati sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Ovo je prva posjeta nekog izraelskog zvaničnika tog ranga od početka specijalne operacije ruske vojske.

Kijev: Rusija ispalila 36 raketa, poginula 79-godišnja žena, sedam povrijeđeno

Rusija je ispalila na Ukrajinu 36 krstarećih i drugih projektila, a ukrajinska PVO oborila najmanje njih 16, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Jedna 79-godišnja žena je poginula, a najmanje sedam osoba je povrijeđeno kada su projektili pogodili istočni grad Pavlograd, saopštio  je ukrajinski lokalni načelnik Sergej Lisak.

Oborena dva drona iznad mora u Sevastopolju

Dva ukrajinska drona oborena su jutros iznad mora u Sevastopolju i ruski protivavionski sistemi nastavljaju da djeluju, rekao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

"Ukrajinske bespilotne letjelice ponovo su izvršile napad. Dvije su oborene iznad mora", naveo je Razvožajev na "Telegramu".

Prema njegovim riječima, odbrambene snage i protivazdušni sistemi nastavljaju sa reagovanjem na napad.

Danilov: Rusija sprema masovni napad za 24. februar

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da Rusija planira masovni napad za 24. februar, na godišnjicu napada na Ukrajinu.

Danilov je rekao da je Ukrajina spremna za udare.

"Spremni smo za to. Mislim da već znamo šta su takvi napadi, nakon što smo imali 115-120 projektila za jedan dan. Izdržaćemo i taj dan", rekao je Danilov.

Kozicki: Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, raketiran Lavov

Rusija je pokrenula raketne udare širom Ukrajine, rekli su ukrajinski zvaničnici, nakon što su zapadni saveznici obećali da će pojačati vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama kako bi podržali planiranu kontraofanzivu.

Važna infrastruktura oštećena je u ruskim udarima na oblast Lavov na zapadu Ukrajine, javio je na Telegramu regionalni načelnik u zapadnoj Ukrajini Maksim Kozicki i dodao da nema žrtava.

"Tokom vazdušne uzbune pogođen je kritični infrastrukturni objekat u Lavovskoj oblasti. Nema žrtava. Požar je ugašen. Čuvajte se. Ne ignorišite sirene za opasnost", rekao je on.

Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana