Borelj stigao u Odesu; eksplozije na zapadu Ukrajine

G.S.
Foto: VK.com

Rat u Ukrajini – 583. dan.

Šmigalj: U napadima oštećeno 37 preduzeća odbrambene industrije

U Ukrajini je u napadima oštećeno 37 preduzeća odbrambene industrije, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

„Shvatamo da naša odbrambena industrija ostaje jedna od glavnih meta ruskih raketnih napada. Od takvih napada stradalo je 37 preduzeća. Sada radimo na dodatnim predlozima za njihovu obnovu“, rekao je Šmigalj, prenosi ukrajinska agencija UNN.

On je dodao da preduzeća za proizvodnju oružja i vojne tehnike, koja se nalaze na teritoriji Ukrajine, svakog meseca povećavaju obim proizvodnje. Pokreću se novi proizvodni pogoni i proširuju oni koji su davali rezultate pre početka specijalne operacije Rusije.

Šmigalj je podsetio da je ukrajinska vlada 2023. godine započela nekoliko eksperimentalnih projekata za proizvodnju različitih tipova dronova.

„Stvaramo zajednička preduzeća i servisne centre, što pomaže da se ukrajinski vojno-industrijski kompleks postepeno integriše u industrijsko okruženje partnerskih zemalja“, zaključio je ukrajinski premijer.

Eksplozija u Ivano-Frankovskoj oblasti posljedica proboja naftovoda

Eksplozija u Ivano-Frankovskoj oblasti je posljedica proboja naftovoda, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.

„U blizini sela Strimba u Nadvornjanskom okrugu došlo je do pucanja naftovoda prečnika 150 milimetara, nakon čega su se izlili naftni derivati na površini od 100 kvadratnih metara i zapalili, a vatra se proširila na privatnu kuću. Prema preliminarnim informacijama, povrikujeđene su tri osobe“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu državne službe za vanredne situacije.

U službi su dodali da su ventili na naftovodu zatvoreni, a na licu mjesta su spasioci.

Eksplozije u Ivano-Frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine

U Ivano-Frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine odjeknule su eksplozije. Pretpostavlja se da se dim vije iznad naftnog postrojenja, saopštila je agencija RBK Ukrajina.

Za sada nema zvaničnih komentara o eksploziji.

Štrak-Cimerman: Njemačka treba hitno da isporuči Ukrajini rakete dugog dometa „taurus“

Njemačka treba hitno da isporuči Ukrajini rakete dugog dometa „taurus“ za napad na ruske položaje na Krimu, izjavila je u intervjuu za medijsku grupu „Funke“ predsjednica odbora za odbranu Bundestaga i poznati lobista njemačkih odbrambenih kompanija Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

„Trebalo bi odmah da isporučimo ‘taurus’, jer bi ciljanom upotrebom krstarećih raketa ukrajinska vojska mogla ozbiljno da poremeti rusko snabdjevanje“, istakla je Štrak-Cimerman.

Ona tvrdi da međunarodno pravo dozvoljava Ukrajini da napada vojne objekte na teritoriji Ruske Federacije. Takođe je kao metu za primjenu raketa navela i Krim.

Političarka, koja je otvoreni lobista za njemačku industriju oružja i dobija sredstva za svoje govore na raznim konferencijama odbrambenih koncerna, rekla je da postoji mogućnost da bi EU mogla sama da djeluje u oblasti isporuka oružja, ne oslanjajući se na odluke SAD.

„U Evropi ne bi trebalo da svaki dan u strahu gledamo moguću promjenu vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, već moramo konačno da počnemo da jačamo sopstvenu bezbjednost i spoljnu politiku. Evropa mora da preuzme više odgovornosti“, naglasila je ona.

Glavna sporna stavka u vezi sa isporukama raketa „taurus“ je njihov domet koji iznosi 500 kilometara. Njemačka do sada principijelno nije isporučivala Kijevu oružje sličnih karakteristika.

Ukrajinske snage raketirale su naselje Berestovo

Ukrajinske snage raketirale su naselje Berestovo u Zaporoškoj oblasti. Za sada nema informacijama o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti, saopštile su hitne službe oblasti.

Borelj stigao u Odesu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj stigao je u nenajavljenu posjetu Odesi, saopštila je njegova pres služba.

 

Operacija se nastavlja do uništenja nacističkog režima u Ukrajini

Rusija će nastaviti svoju specijalnu vojnu operaciju dok u potpunosti ne uništi nacistički režim u Ukrajini i oslobodi svoju originalnu teritoriju, rekao je zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.
"Specijalna vojna operacija nastaviće se do potpunog uništenja nacističkog kijevskog režima i dok originalna ruska teritorija ne bude oslobođena od neprijatelja", napisao je on na "Telegramu".

Medvedev je rekao da će Rusija postići pobjedu i da će broj ruskih regiona nastaviti da raste.

"Pobjeda će biti naša i biće još ruskih regiona", napisao je Medvedev, prenio je TASS.

Rumunija izvijestila o mogućem ruskom upadu u vazdušni prostor

Rumunska vojska identifikovala je tokom noći mogući neovlašćeni prodor u vazdušni prostor Rumunije, kada su ruske snage izvele novu seriju napada na neke ciljeve u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane.

Prema saopštenju ministarstva, u noći između 29. i 30.septembra, nakon otkrivanja grupa dronova koje su krenule ka ukrajinskoj teritoriji, u blizini rumunske granice, upozoreni su stanovnici opšina Tulcea i Galati.

"Sistem radarske kontrole ukazao je na mogući neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor uz signal koji je detektovan na ruti prema opštini Galati", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da do ovog trenutka nisu identifikovani objekti koji su pali iz vazdušnog prostora na državnu teritoriju, a da će se potraga nastaviti. 

Rumunsko ministarstvo je saopštilo i da ako se upad drona potvrdi i identifikuje, to bi bio četvrti takav incident.

Kijev: Oboreno 30 dronova u tri oblasti tokom noći

Ukrajinsko vazduhoplovstvo oborilo je tokom noći 30 iranskih bespilotnih letuelica kamikaze saopštio je generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinske snage uništile su dronove u Odeskoj, Nikolajevskoj i Viničkoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Rusija obilježava Dan ujedinjenja novih regiona; Putin: Istorijski događaj

Prvi put Rusija obeležava Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom federacijom, a riječ je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila prije godinu dana.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.

Moskva: Ruska PVO eliminisala devet raketa iznad Belgoroda

Ruski sistemi PVO eliminisali su iznad Belgorodske oblasti devet ukrajinskih raketa iz višecjevnih lansera "uragan", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prethodno je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov na Telegramu saopštio da je sistem protivvazdušne odbrane oborio vazdušne ciljeve na prilazima Belgorodu.

Prema preliminarnim podacima, žrtava i materijalne štete nije bilo, prenosi Tas.

Lokalne vlasti: Ruski napad na Vinicu, naređena evakuacija

Vlasti u zapadnom ukrajinskom regionu Vinica naredile su jutros evakuaciju u oblasti oko infrastrukturnog objekta koji je pogođen u ruskom napadu, prenosi Rojters.

"U ovom trenutku nema potrebe za opštom evakuacijom, osim neposredne oblasti oko mjesta pogotka", saopštio šef vojne administracije za grad Kalinivka Vasilj Poliščuk.

Nije navedeno koja je meta pogođena niti koje oružje je korišćeno u napadu.

Regionalni guverner Serhij Borzov prijavio je napad na "infrastrukturnu lokaciju", termin koji ukrajinski zvaničnici ponekad koriste za označavanje objekata industrijskih objekata ili onih koji proizvode električnu energiju.

Prema ranijim izveštajima ruski dronovi dejstvovali su u toj oblasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana