Kijev: Oboreno 27 od 36 ruskih dronova, pogođena infrastruktura

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 593 dana. Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila 27 od 36 ruskih dronova.

"Snage ukrajinske PVO uništile su 27 od 36 dronova kojima je Rusija noćas napala jug Ukrajine", saopštilo je vojno vazduhoplovstvo Ukrajine.

Nije bilo povrijeđenih, a pogođena je logistička infrastruktura, tvrdi pomenuti izvor.

Napad je trajao skoro tri sata iz različitih pravaca, prenosi Interfaks Ukrajina.

Uništeno je jedan dron iznad Nikolajevske oblasti, tri iznad Hersonske oblasti i 23 iznad Odeske oblasti.

Istraga 260 krivičnih predmeta zbog korupcije u regrutnim centrima

Ukrajinske vlasti u ovom trenutku istražuju 260 krivičnih predmeta koji uključuju navodnu korupciju u vojnim regrutnim centrima, saopštio je danas Državni istražni biro (SBI).

Predsjednik Volodimir Zelenski otpustio je načelnike regionalnih regrutnih centara u avgustu, nakon navoda o široko rasprostranjenoj zloupotrebi položaja i korupciji u ovoj službi, prenosi Rojters.

SBI je saopštio da je sudu podnijeta 21 krivična prijava protiv 35 lica, a da se još 58 osoba vodi kao osumnjičeni.

Rečeno je da je istražni biro dokumentovao oko 110.000 dolara navodnog mita i da su sudovi zaplijenili imovinu u vrijednosti od oko 88.000 dolara.

-Iako velika većina zaposlenih savjesno obavlja svoje dužnosti, u mnogim regionima postoje slučajevi zloupotrebe službenog položaja ili prekoračenja ovlašćenja - navodi se u saopštenju.

SBI je upozorio zvaničnike “koji namjeravaju da iskoriste svoj službeni položaj za sopstvenu dobit tokom rata, da će sigurno biti razotkriveni i krivično gonjeni”.

Ukrajina ima za cilj da poboljša regrutaciju vojske dok pokušava, sa više od četiri mjeseca dugom kontraofanzivom, da protjera ruske snage sa teritorije na istoku i jugu zemlje, navodi Rojters. Zelenski i njegova vlada žele i da pokažu da se Ukrajina bori protiv korupcije nakon što je zemlja postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Zelenski stigao u Bukurešt, razgovara sa Johanisom o jačanju saradnje

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je stigao u Bukurešt, gde će razgovarati sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, kako bi se ojačali “dobrosusjedski odnosi”.

-Ukrajina je zahvalna na rumunskoj podršci, koja jača našu državu. Hvala i na konstruktivnoj solidarnosti, koja omogućava našim nacijama da budu garant bezbjednosti u svijetu, posebno u oblasti snabdijevanja hranom. Već smo izgradili i proširili saradnju koja održava stabilnost za brojne države - naveo je Zelenski na Tviteru. Zelenski je istakao i da će se razgovarati o daljoj bezbjednosnoj saradnji, razvijanju avijacije i drugim koalicijama, čime će se jačati ukrajinska protivvazdušna odbrana, bezbjednost crnomorske arhitekture, kao i odnosi sa partnerima.

-Rumunija je prijatelj koja nam je pomogao u najtežim danima i čija podrška raste vremenom. Siguran sam da će ova posjeta biti od koristi za obe nacije - poručio je Zelenski.

Generalštab Ukrajine: Odbijeni ruski napadi na šest tačaka fronta

"Ruske snage krenule su u napade na gotovo svim pravcima na frontu, a najteže je na pravcu Kupjanska, Limanska, Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Šahtjorska", prenosi Unian jutrošnje saopštenje Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Proteklog dana ukrajinske snage odbile su napade ruskih trupa na šest tačaka fronta, navedeno je u izvještaju.         

Dodaje se da ukrajinska vojska nastavlja ofanzivne operacije južno od Bahmuta i u pravcu Melitopolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana