Kijev nastavlja sa napadima dronovima; Moskva: Ukrajinski napadi neće proći nekažnjeno

GS
Kijev nastavlja sa napadima dronovima; Moskva: Ukrajinski napadi neće proći nekažnjeno

Rat u Ukrajini – 554. dan. Kijev nastavlja sa intenzivnim napadima dronovima na teritoriji Rusije. Moskva poručuje da takvi napadi neće proći nekažnjeno. Rumunija i Holandija uspostavljaju centar za obuku ukrajinskih pilota za F-16, a Žozep Borelj predložio je osnivanje Fonda za pomoć Ukrajini.

Ruske snage odbile su u pravcu Krasnolimanska napade jurišnih ukrajinskih grupa, uključujući i pripadnike Azovske brigade, prenosi RTS.

- U oblastima Jampolovskog odsjeka i Šumarije Serebrjanski u pravcu Krasnolimanskog, dejstva jedinica grupe trupa Centar, vazdušni udari, artiljerijska vatra odbili su napade jurišnih grupa - rekao je šef pres centra grupe Oleksandar Savčuk.

Tom prilikom uništeno više borbenih oklopnih vozila, a oborene su i dvije bespilotne letjelice. Potisnuto je oko 30 artiljerijskih ukrajinskih položaja, tvrde ruski vojni izvori.

Moskva je optužila Kijev za pokušaj napada dronovima na pet regiona u centralnoj Rusiji i Pskovsku oblast na sjeverozapadu zemlje. Gađani su ciljevi u Brijanskoj, Kaluškoj, Orlovskoj, Rjazanskoj i moskovskoj regiji. U Oblasti Pskov, udaljenoj od Ukrajine više od 600 kilometara, pogođen je vojni aerodrom.

Iz Moskve poručuju da talas napada na rusku teritoriju neće proći nekažnjeno. 

Navode da su u Crnom moru uništena četiri vojna čamca oružanih snaga Ukrajine u kojima se nalazilo oko 50 vojnika, te da su da su borbeni avioni uništili i dva ukrajinska mornarička čamca sa posadom u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru.

Kijev je, sa druge strane, saopštio da je nekoliko zgrada zapaljeno, te da su dvije osobe poginule u ruskom napadu na Kijev.

Istraga o padu aviona u kojem je prošle nedjelje poginuo osnivač privatne vojne kompanije “Vagner” Jevgenij Prigožin, je ruska stvar, saopštava Kremlj odbacujući zahtjev Brazila da se pokrene međunarodna istraga.

Ruska ambasada u Vašingtonu ocijenila je odluku SAD da pošalju još jedan paket vojne pomoći Ukrajini kao vrhunac licemjerja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana