Putin: Gubici Ukrajine u kontraofanzivi osam puta veći od ruskih

GS
Foto: Agencije

Rat u Ukrajini ušao je u 599. dan. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da su gubici Ukrajine tokom kontraofanzive u poređenju sa gubicima ruske vojske otprilike osam prema jedah.

Rusi u ofanzivi grmi oko Avdejevke

Bitka za Avdejevku jedna je od najvažnijih bitaka u ukrjainskom ratu - ističu ruski portali i navode da obje strane trpe gubitke, s tim što su ukrajinski višestruko veći.

Nad tim gradićem, iz kog se od 2014. godine raketira Donjeck, sve podrhtava i gori od detonacija hiljada granata, avio-bombi i raketa.

Zamjenik predsjednika ruske Akademije raketnih i artiljerijskih nauka dr Konstantin Sivkov ne sumnja u rusku pobjedu i procjenjuje da će ona imati - operativni značaj.

"Ruska vojska je – samo što se to ne udara na velika zvona – faktički krenula u ofanzivu. Avdejevka i borbe na frontovima kod Kupjanska i Svatova to potvrđuju" – ističe Sivkov.

Vojni analitičar Jurij Podoljaka smatra da će od ishoda borbi za Avdejevku umnogome zavisiti ruski tok jesenje i zimske kampanje, dok za Ukrajinu može biti još važniji.

"Avdejevku čeka sudbina ili Lisičanska ili Bahmuta. Za Bahmut svi znaju kako se završilo, a Lisičansk je tamošnji ukrajinski garnizon napustio čim je shvatio da mu prijeti potpuno opkoljavanje.

Ruske snage prodiru sa sjevera i sa juga u namjeri da Avdejevku uzmu u obruč. Borbe su sve surovije. Izgubiće onaj ko se pokoleba" - navodi Podoljaka.

I bivši oficir Vasilij Dandikin smatra da ruska ofanziva počinje.

"Sada su se stekli solidni uslovi. Ukrajinska kontraofanziva se -  ' izduvala' . Mi imamo mnogo više dronova nego prošle godine. Imamo i bolje izviđanje i više izviđačkih aviona.

Taktika komande specijalne operacije je da neprijatelj ne zna gdje će biti zadat sljedeći udarac" - objašnjava Dandikin.

On napominje da je Avdejevka za Kijev "važna tvrđava, pa je u njoj skoncentrisano do 20.000 vojnika".

"Naši vojnici im zalaze iza leđa, pa će moći da biraju - kapitulacija ili uništenje" - napominje on.

Dandikin upozorava da Rusija ne smije dozvoliti Ukrajincima da pređu u defanzivu i ojačaju u jesenjem i zimskom periodu.

"Moramo ih goniti jer će nam to otvoriti desetine kilometara operativne dubine i dati priliku da krenemo u oslobađanje naše teritorije i gradova Herson i Zaporožje, Kramatorsk i Slavjansk, kao i dijela Luganske oblasti" - zaključuje on.

- Rekli su da će poraziti Rusiju i pobijediti na bojnom polju, da će strateški poraziti Rusiju. Počeli su aktivne vojne operacije, tzv. kontraofanzivu. To traje od 4. juna. Još nema rezultata, gubici su ogromni - otprilike jedan prema osam - rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija još na pregovorima u Istanbulu izrazila spremnost da okonča sukob mirnim putem, istovremeno obezbjeđujući svoje legitimne interese, prenosi Interfaks.

- Tamo je ukrajinska strana za sebe predvidela veoma strog bezbjednosni okvir i mi smo se sa tim saglasili. Ali, čim su se naše trupe povukle od glavnog grada Ukrajine, Kijeva, ukrajinska strana je sve te sporazume odmah bacila u vatru - rekao je Putin.

Kijev: Ruski napadi balističkim raketama i dronovima, oborene 2 rakete i 11 dronova

Ruske snage napale su noćas Ukrajinu iz više pravaca, koristeći balističko naoružanje, navođene avionske rakete i jurišne dronove, saopštila je komanda ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ispaljena je jedna balistička raketa Iskander M, pet vođenih avionskih projektila Ks-59 i 12 jurišnih bespilotnih letjelica Šahed-136/131, prenosi agencija Unian.

Navedeno je da su sjeverni i istočni dijelovi Ukrajine napadnuti raketama iz aviona, a  da su napadi dronom izvedeni na više pravaca, posebno na zapad zemlje.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo navodi da je PVO oborila dvije rakete Ks- 59 i 11 dronova Šahed.

Putin: Kijev mora da poniši uredbu o zabrani pregovora sa Moskvom

Ukrajina, ako želi da započne mirovne pregovore sa Rusijom, treba da poništi uredbu o zabrani pregovora i izjavi spremnost za dijalog sa Moskvom, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Predsjednik Ukrajine je izdao ukaz o zabrani mirovnih pregovora sa nama. Pa, kako možete da pregovarate ako oni to ne žele, a posebno ako su izdali regulatorni dokument koji zabranjuje te pregovore", rekao je Putin u intervjuu za kinesku centralnu televiziju.

Ruski lider je dodao da ukrajinska strana, ako želi da započne pregovore, prvo treba da poništi ovaj ukaz.

"I izjaviti spremnost za ove pregovore. Mi smo spremni, uključujući i korišćenje ponude naših kineskih prijatelja", naveo je Putin.

On je istakao da je Rusija zahvalna Kini za napore s ciljem okončanja rusko-ukrajinske krize.

"Da, zahvalni smo našim kineskim prijateljima što misle o tome o tome kako da okončamo ovu krizu", rekao je Putin.

Putin je naglasio da je Moskvi od velikog značaja ukrajinski nesvrstani status, te da širenje NATO na Ukrajinu za Rusiju predstavlja prijetnju.

"Nesvrstani status Ukrajine je od velikog značaja za nas. Širenje NATO na Ukrajinu Moskva vidi kao prijetnju", poručio je Putin.

Kijev: Masovan napad Rusije na Ukrajinu raketama i dronovima

- Ruske snage izvele su noćas masovan napad dronovima i raketama na Ukrajinu - prenosi ukrajinska agencija Unian.

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine upozorila je na mogućnost napada u Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Hmeljnickoj, Viničkoj i Žitomirskoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana