Kijev planira koridore za evakuaciju civila

GS
Kijev planira koridore za evakuaciju civila

KIJEV - Ukrajina stvara "tampon zonu" u ruskoj Kurskoj oblasti i planira da organizuje humanitarnu pomoć i koridore za evakuaciju civila koji žele da odu u Rusiju ili u Ukrajinu, rekli su zvaničnici u Kijevu.

Predsjednik Vladimir Zelenski razgovarao je sa najvišim zvaničnicima o humanitarnoj situaciji i mogućem uspostavljanju vojnih uprava u oblastima koje su zauzele ukrajinske snage u prekograničnom napadu koji je počeo 6. avgusta.

"Naš vojni plan je da otvorimo humanitarne koridore za evakuaciju civila: i u pravcu Rusije i u pravcu Ukrajine", saopštila je potpredsjednik Vlade Irina Vereščuk u aplikaciji "Telegram".

Kijev planira da obezbijedi pristup za međunarodne humanitarne organizacije, među kojima će vjerovatno biti Međunarodni komitet Crvenog krsta i UN, rekli su zvaničnici.

"U `tampon zoni` treba obezbijediti hranu, lijekove i druge artikle neophodne civilnom stanovništvu", saopštio je ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinec na "Telegramu".

Zelenski je rekao da se ukrajinske snage "strogo pridržavaju" međunarodnih konvencija i humanitarnog prava.

Ukrajina je objavila da su njene snage od početka dana napredovale u Kurskoj oblasti za jedan do dva kilometra i da su njene trupe završile čišćenje ruskog pograničnog grada Sudže

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana