Peskov: Velika opasnost od sabotaže nuklearke i katastrofalnih posljedica

GS/Agencije
Ukrajina
Foto: Tanjug/AP | Ukrajina

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 497. dana. Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila formaciju ruskih snaga u Makijevki, u Donjeckoj oblasti koja je pod kontrolom Rusije. Ruski zvaničnici, međutim, tvrde da je jedan civil poginuo, a 36 povrijeđeno u napadima na Makijevku, Rusija i Ukrajina razmijenile su optužbe za planiranje napada na nuklearnu elektranu Zaporožje.

Karča: Spriječićemo ukrajinski napad na nuklearku, koji žele da pripišu Rusiji

Ruske snage će spriječiti Ukrajinu da izvrši napad na Zaporožsku nuklearnu elektranu, koji Kijev namjerava da pripiše Rusiji, izjavio je danas Renat Karča, savjetnik generalnog direktora ruske državne nuklearne korporacije Rosenergoatom.

Karča je u utorak upozorio da ukrajinske oružane snage planiraju da napadnu ZNPP tokom noći 5. jula, prenio je TASS.

-Prijetnja koju sam juče spomenuo još uvijek postoji. Uz to, naše trupe su u visokoj pripravnosti. Imamo sve razloge da im vjerujemo i da se oslonimo na njih da spriječimo one iza rijeke, da ne spominjemo njihove gospodare iza Lamanša, od sprovođenja šeme koju su skovali - rekao je Karča za rusku televiziju Kanal jedan.

On je ranije kazao da ukrajinska vojska namjerava da napadne elektranu dalekometnim, visoko preciznim oružjem i bespilotnim letjelicama.

Pored toga, prema njegovim riječima, ukrajinske oružane snage mogu da upotrijebe municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenom iz južnoukrajinske nuklearne elektrane 3. jula.

- Rezervni plan, koji uključuje upotrebu visokoprecizne rakete Točka-U, naoružane bojevom glavom ispunjenom radioaktivnim otpadom, takođe, može da se primjeni - rekao je Karča, pozivajući se na informacije koje su mu dostupne.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ranije je optužio Rusiju za navodnu zavjeru za teroristički napad na elektranu Zaporožje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je optužbe Zelenskog kao još jednu laž.

Tokom granatiranja oštećena škola u Kurskoj oblasti

Škola u selu Tjotkino u ruskoj Kurskoj oblasti ozbiljno je oštećena u granatiranju koje su izvršile ukrajinske snage, saopštio je guverner te regije Roman Starovojt.

On je istakao da su Ukrajinci izvršili ukupno 12 napada, ali da nema poginulih.

-Ukrajinske oružane snage granatirale su selo Tjotkino u Gluškovskom okrugu. Registrovano je ukupno 12 udara. "Škola broj dva" pretrpjela je ozbiljnu štetu - napisao je Starovojt na "Telegramu".

Prema njegovim riječima, oštećena je i jedna stambena zgrada, prenio je TASS.

Starovojt je dodao da će u što skorije vrijeme početi radovi na saniranju štete.

Peskov: Velika opasnost od sabotaže nuklearke i katastrofalnih posljedica

Postoji velika opasnost od sabotaže u nuklearki "Zaporožje" u organizaciji Kijeva, čije posljedice bi mogle biti katastrofalne, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Situacija je veoma napeta. Prijetnja od sabotaže kijevskog režima je zaista ogromna. Sabotaža bi mogla imati katastrofalne posljedice - rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da je Kijev već pokazao da nema granica kada je digao u vazduh hidroelektranu "Kahovka".

-Kijevski režim demonstrirao je više puta da, u stvari, nema granica. To smo nedavno mogli da vidimo na primjeru eksplozije u hidroelektrani „Kahovka“, sa zastrašujući posljedicama. Prema tome, primjenjuju se sve mjere da se tome suprotstavimo - dodao je Peskov.

Portparol kompanije "Rosenergoatom" Renat Karča rekao je sinoć da Kijev planira napad na nuklearku.

Zaharova: Ukrajina planira teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje

Ukrajina planira da izvede teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu (ZNPP), sa mogućim posljedicama po ceo svet, izjavila je danas za radio Sputnjik portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski će izvesti teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje - rekla je ona, prenio je TAS S.

Prema riječima Zaharove, ni SAD ni Velika Britanija to ne vide kao opasnost.

-U međuvremenu, nijedan kutak planete neće ostati netaknut, jer postoje stvari kao što su atmosfera, svjetski okean i poljoprivreda - naglasila je ona.

Broj poginulih u Hersonskoj oblasti porastao na 50

Broj poginulih usljed rušenja brane hidroelektrane “Kahovka” u Hersonskoj oblasti porastao je na 50, rečeno je agenciji TASS u službama za vanredne situacije.

-Broj poginulih porastao je na 50, nakon što su pronađena tijela još dvije osobe. Hospitalizovano je 137 ljudi - izjavio je neimenovani zvaničnik jedne od hitnih službi.

U ranijim izvještajima navedeno je da je poginulo 48, a povrijeđeno 134 ljudi.

Ukrajinske snage izvršile su raketni napad na “Kahovku” 6. juna. U napadu su uništeni hidraulični ventili na brani, što je dovelo do nekontrolisanog izlivanja vode.

Kolaps brane, nakon kojeg je došlo do poplava, prouzrokovao je i veliku materijalnu štetu.

Spriječen teroristički napad na Sahalinu

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je osujetila pripreme za teroristički napad na energetsko postrojenje i vojnu kancelariju za regrutovanje na ruskom ostrvu Sahalin.

U saopštenju se navodi da je u akciji priveden ruski državljanin rođen 1980. godine, koji je pristalica ukrajinskog neonacizma.

-Ruska FSB u gradu Južno-Sahalinsk prekinula je pripreme za teroristički napad na energetsko postrojenje i vojni komesarijat na ostrvu. Kao rezultat preduzetih mjera, priveden je ruski državljanin rođen 1980. godine, koji je pristalica ukrajinskog neonacizma i koji je bio umiješan u ilegalne aktivnosti -

Gladkov : Ukrajinske snage izvršile napade na ruske regione Kursk i Belgorod

Ruski regioni Kursk i Belgorod našli su se pod vatrom ukrajinskih snaga, a jedna žena je zadobila rane grudnog koša od gelera tokom napada na grad Belgorod, potvrdio je danas guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je rekao da su ruske odbrambene snage oborile tri vazdušna projektila, uključujući jedan dron, navodeći da su ukrajinske snage ispalile 12 plotuna iz raketnih lansera Grad i da je oštećeno najmanje osam privatnih kuća, prenosi Gardijan.

-Napad na grad Valujiki trajao je više od jednog sata. Sistemi protivvazdušne odbrane su dejstvovali, ali ima razaranja na tlu - napisao je Gladkov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, ne precizirajući da li je riječ o raketnom, artiljerijskom ili vazdušnom napadu.

Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti, sjeverno od Belgoroda, takođe na granici sa Ukrajinom, potvrdio je da su u ukrajinskom napadu oštećeni škola i privatna kuća u selu Tjotkino, ali ni on nije precizirao o kojoj vrsti napada je riječ, prenosi Rojters. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar teritorije Rusije ili na teritorije pod ruskom kontrolom u Ukrajini, navodi agencija.

Obje strane poriču da u svojim operacijama ciljaju civile, ali eksplozije i napadi na ruske regione koji se graniče sa Ukrajinom su se posljednjih mjeseci dešavali skoro svakodnevno. Za ove napade ruski zvaničnici okrivljuju ukrajinske snage ili proukrajinske diverzante.

Ukrajina:Uništena ruska jedinica u Makijevki, Rusija:U napadu gađani civili

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila formaciju ruskih snaga u Makijevki, u Donjeckoj oblasti koja je pod kontrolom Rusije.

Ruski zvaničnici, međutim, tvrde da je jedan civil poginuo, a 36 povrijeđeno u napadima na Makijevku, javio je Rojters.

-Kao rezultat preciznog gađanja koje su izvele jedinice Odbrambenih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestao je da postoji - navodi se u poruci na Telegramu kancelarije za stratešku komunikaciju ukrajinskih Oružanih snaga, prenosi Interfaks Ukrajina.

 Lider samoproglašenje Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je kasno sinoć "neprijatelj izveo surove napade na stambena područja i bolnički kompleks"  i da su među povrijeđenima dvoipogodišnje i sedmogodišnje dijete.

Rusija i Ukrajina razmijenile optužbe za planiranje napada

Rusija i Ukrajina razmijenile su optužbe za planiranje napada na nuklearnu elektranu Zaporožje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da ruske snage spremaju "opasne provokacije u Zaporožju“, nakon što je savjetnik direktora ruske energetske kompanije „Rosenergoatom“ Renat Karča iznio tvrdnju da će ukrajinske snage u srijedu uveče napasti nuklearnu elektranu preciznim oružjem i bespilotnim letjelicama.

Zelenski je naveo da su se on i Makron saglasili da "situaciju drže pod maksimalnom kontrolom zajedno sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)“.

Ukrajinske oružane snaga navele su u saopštenju da postoje operativni podaci da su na krov trećeg i četvrtog reaktora nuklearke postavljene eksplozivne naprave i da je moguć napad "u bliskoj budućnosti".

Dodaje se da eksplozije tih naprava ne bi oštetile reaktore, da bi se stvorila slika da je nuklearka granatirana sa ukrajinske strane.

Prethodno je Karča rekao da će ukrajinske snage u srijedu uveče napasti nuklearnu elektranu Zaporožje preciznim oružjem i bespilotnim letjelicama.

Karča je za televiziju Rusija 24 rekao da je ta informacija primljena danas i da je dobio ovlašćenje da govori o tome.

Rekao je i da Ukrajina planira da iz aviona izbaci municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenim iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane 3. jula, prenijele su RIA Novosti.

Nijedna strana nije iznela dokaze za svoje tvrdnje.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

Nuklearka je od 2022. godine pod kontrolom ruskih snaga.

Dvije strane u sukobu su se u prošlosti međusobno optuživale za granatiranje teritorije nuklearne elektrane i grada Energodara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana