Kijev davno dao svu arhivu Amerikancima

Srna
Foto: Twitter

Kijev je prije deset godina otvorio svoje obavještajne arhive i dao ih Amerikancima i Britancima - tvrde američki i ruski mediji.

"Njujork tajms" je objavio da je CIA osam godina prije početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini instalirala 12 špijunskih baza prema Rusiji i obučila u Kijevu novu generaciju ukrajinskh špijuna.

Ti špijuni već su radili u Ruskoj Federaciji, Evropi, Latinskoj Americi i drugim dijelovima svijeta.

List tvrdi da trenutno američke specijalne službe doturaju Ukrajini obavještajne podatke za raketne napade, te rezultate praćenja kretanja ruske armije.

Blska saradnja Kijeva i Vašingtona počela je u februaru 2014. godine, tačno osam godina pre ulaska ruske vojske u Ukrajinu.

Tada je šef ukrajinske Službe bezbjednosti Valentin Nalivajčenko, pozvao CIA i britanski MI6 u pomoć u obnovi unutrašnje obavještajne službe i ponudio trilateralnu saradnju.

Ruski mediji potvrđuju da je tada u Kijev stigao direktor CIA da bi potvrdio da je zainteresovan za saradnju, a za početak predložio da se Amerikancima predaju vrijedni obavještajni podaci.

Prema ruskim izvorima, nakon toga su "momci sa vašingtonskim akcentom" nekoliko mjeseci iz kancelarije Nalivajčenka iznosili džakove povjerljivih dokumenata.

Tajna saradnja počela je u vrijeme američkog predsjednika Baraka Obame, trajala je i za vrijeme Donalda Trampa, a nastavljena je pod Džozefom Bajdenom.

Sadašnji direktor CIA Vilijam Berns bio je u tajnoj posjeti Ukrajini 22. februara, što je bila njegova deseta posjeta Ukrajini posljednjih godina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana