Mađarska blokira novu pomoć EU Ukrajini

GS/Agencije
Foto: CTNjuz

MOSKVA/KIJEV - Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 485. dan. Nastavljaju se borbe na svim djelovima fronta. Ukrajinske snage trpe ogromne gubitke, dok ruska vojska odbija sve napade. Ruski predsJednik Vladimir Putin skrenuo je, međutim, pažnju da ofanzivni potencijal Kijeva još nije iscrpljen.

EU odobrava uvećanje fonda za ukrajinsko oružje za još 3,5 milijardi evra

BRISEL – Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobriće povećanje od 3,5 milijardi evra u fond vojne pomoći koji se koristi za finansiranje oružja i municije za Ukrajinu, saopštili su zvaničnici u petak.

Očekuje se da će ministri na sastanku u Luksemburgu u ponedjeljak podići finansijsku granicu za Evropski mirovni fond (EPF), koji je već izdvojio oko 5,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, prenio je Rojters.

Međutim, prema zvaničnicima, Mađarska nastavlja da blokira dodjelu još jedne tranše fonda od 500 miliona evra za Ukrajinu.

Budimpešta je saopštila da neće ukinuti blokadu dok Kijev ne ukloni mađarsku banku OTP sa liste kompanija koje smatra "međunarodnim sponzorima ruskog rata u Ukrajini".

Mađarska je uključivanje banke na pomenutu listu označila kao "skandaloznu".

"U ponedjeljak će biti donijeta odluka da se Evropski fond za mir dopuni za 3,5 milijardi evra, ali neće biti odluke o novoj tranši Evropskog mirovnog fonda za Ukrajinu, jer o tome još nema saglasnosti među državama članicama", rekao je visoki zvaničnik EU, želeći da ostane anoniman.

Fond je osnovan 2021. godine i zamišljen je za to da EU ​​da pomogne zemljama u razvoju da kupe vojnu opremu, ali su zemlje bloka brzo odlučile da je iskoriste za nabavku oružja Ukrajini nakon početka u februaru prošle godine.

 Rat je značio da je EPF potrošio novac mnogo brže nego što se očekivalo.

Prvobitno je imao budžet od 5 milijardi evra, koji je trebalo da traje do 2027.

Taj limit je već jednom podignut, za dvije milijarde evra, prošlog decembra.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel zatražio je posljednje dopune prošlog mjeseca.

 

Zelenski naredio provjeru rada centara za regrutaciju

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski naredio je danas formiranje posebne komisije koja će izvršiti provjeru rada šefova vojnih kancelarija za regrutaciju u regionima širom Ukrajine.
Nakon sastanka sa najvišim vojnim komandantima, Zelenski je rekao da će komisiju predvoditi general Oleksandr Pavljuk, prvi zamjenik ministra odbrane.

Odluka je uslijedila nakon što su ukrajinski mediji izvijestili o optužbama za korupciju protiv šefa jedne kancelarije za regrutaciju.

Zelenski je rekao da je naredio hitnu smjenu šefa kancelarije o kojem je pisala "Ukrajinska pravda", navodeći da njegova porodica posjeduje imovinu i automobile vrijedne više miliona dolara u Španiji.

On je dodao da je razgovarao i o situaciji na linijama fronta, snabdijevanju oružjem i tempu proizvodnje u ukrajinskoj namjenskoj industriji.  

Kijev: Aktivni sukobi trajaće još dva do tri mjeseca

Aktivni sukobi u Ukrajini trajaće još dva do tri mjeseca, izjavio je zamjenik direktora Glavne obavještajne direkcije (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Vadim Skibicki.

"Hajde da ne prognoziramo za cijelu godinu. Reći ću to ovako: u sljedeća dva do tri mjeseca biće aktivnih sukoba, defanzivnih i ofanzivnih. U svakom slučaju, ostaćemo usredsređeni na sredinu ljeta", rekao je Skibicki za ukrajinsku novinsku agenciju RBC.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da ukrajinske snage od 4. juna bezuspješno pokušavaju da izvrše napade. Predsjednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da ukrajinske snage nisu ostvarile napredak ni u jednom pravcu, podsjeća TASS.

Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar priznala je u utorak, 20. juna, da Oružane snage Ukrajine "imaju problema u trenutnoj kontraofanzivi". Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski istakao je dan kasnije da je kontraofanziva sporija nego što bi to želio Kijev.

Ruske snage izvele intenzivan napad dronovima-kamikazama na uporište ukrajinske vojske

"Rajnmetal" isporučuje Ukrajini još 20 borbenih vozila "marder"

Njemačka kompanija "Rajnmetal" saopštila je da će tokom ljeta isporučiti Ukrajini još 20 borbenih vozila pešadije "marder" , kao i da je počeo rad na stavljanju u stroj još 60 takvih vozila.

Ukrajinske snage ispalile su skoro 100 projektila na Belgorodsku oblast u Rusiji u poslednja 24 sata.

Makron će se odazvati ukoliko ga predsjednik Rusije pozove

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će se odazvati ako ga predsjednik Rusije Vladimira Putina pozove telefonom, ali da ga prvi neće zvati jer nema razloga za to.

"Naravno, javiću se", rekao je on na pitanje novinara francuske TV da li bi odgovorio na telefonski poziv koji bi stigao od Putina.

Stupio na snagu 11. paket sankcija protiv Rusije

Na snagu je stupio 11. paket sankcija protiv Rusije, saopštilo je estonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na spisak je uvršteno još 87 kompanija povezanih sa odbrambenim kompleksom. Mjere su usvojene u srijedu, 21. juna.

Ukrajinska komanda prebacuje operativnu rezervu u pravcu Kupjanska

Ukrajinska komanda prebacuje operativnu rezervu u pravcu Kupjanska, u koloni je teška tehnika koja ranije nije učestvovala u borbenim dejstvima, rekao je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

Tokom noći na čitavoj teritoriji Ukrajine bila je proglašena vazdušna opasnost.

Ruska vojska je osujetila rotaciju jedinica ukrajinske teritorijalne odbrane u pravcu Lisičanska.

U Kursku je tokom noći dva puta dejstvovala PVO, izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

Ruska vojska kontroliše selo Sadovo u Tokmakskom rejonu Zaporoške oblasti i selo Urožajno u DNR.

Ruska artiljerija uništila skladište municije kod mjesta Ščerbinovki

Ruska artiljerija uništila je skladište municije i tehnike ukrajinske vojske u oblasti mesta Ščerbinovki u DNR, saopštio je načelnik pres centra grupe "Istok" ruskih Oružanih snaga Vadim Astafjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana